19.05.2024.
HomeNovostiBijedić: Vladu TK ruše Jasmin Imamović i Mirsad Kukić

Bijedić: Vladu TK ruše Jasmin Imamović i Mirsad Kukić

Nezadovoljstvo DF-a unutar koalicije u javnost je izašlo nakon što je njihov predsjednik Kantonalnog odbora Zlatan Begić svojim zastupnicima uputio instrukciju u kojoj im nalaže da “ne uzimaju učešće u radu i odlučivanju skupštinske većine unutar skupštinskih procedura te u radu Skupštine TK, sve do postizanja sporazuma o svim pitanjima od važnosti za funkcionisanje aktuelne skupštinske većine, utvrđivanja strategija, politika i svih drugih pitanja od ključnog interesa za građane TK i funkcionisanja kantonalnih institucija vlasti”.

U DF-u saznajemo da oni traže energičniji rad Vlade TK, prekid prakse stranačkog zapošljavanja, a sve to žele raspraviti na sastanku s koalicionim partnerima prije naredne sjednice Skupštine TK.

Skupštinsku većinu u TK čine SDA sa devet zastupnika, DF ima tri, a tu su i Socijaldemokrate (SD) BiH, SBB, SBiH sa po dva te Smajo Mandžić koji se iz PDA priključio većini. To ju ukupno 19 ruku u Skupštini TK koja broji 35 zastupnika i gdje je minimum potreban za većinu 18.

“Nema velikih problema u koaliciji, barem ne onih koji se ne mogu riješiti. Sve je rješivo i većina je stabilna”, kaže za Faktor Amir Fazlić, predsjednik Povjereništva u Kantonalnom odboru SDA TK.

Predsjednik SD BiH Enver Bijedić kaže da nije dobio zvaničnu obavijest iz DF-a, ali da stoji na raspolaganju za bilo kakve razgovore i dogovore u vezi rada većine: “Mi imamo dobru saradnju s DF-om i ne vjerujem da je upitan njihov angažman u Vladi TK. Pouzdano znam da na rušenju Vlade TK rade Mirsad Kukić i Jasmin Imamović, zajedničkim snagama, ali to je neka druga priča koja im neće proći”, rekao je Bijedić.

Koliko ima problema i da li su rješivi pokazat će već naredna sjednica Skupštine TK zakazana za ponedjeljak. Ukoliko se ne pojave zastupnici DF-a neće biti dovoljno ruku za odlučivanje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti