14.07.2024.
HomeNovostiOd četiri kandidata ostao samo jedan: Kajganić ipak nominovan za glavnog tužioca...

Od četiri kandidata ostao samo jedan: Kajganić ipak nominovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Podvijeće VSTV-a povuklo je svoj raniji stav da se poništi konkurs za glavnog Tužioca BiH, te je nominovalo Milanka Kajganića za funkciju koju sada obnaša.

Sat vremena raspravljalo se o tome da li se uopšte treba glasati za ranije donijetu odluku Podvijeća da se izbor za glavnog državnog tužioca ponovi. Pojedini članovi predlagali su da se Podvijeće povuče i donese novi prijedlog odluke, budući da su, kako su govorili, promijenjene okolnosti. Naime, kako je kazao predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, jedan od četiri kandidata za glavnog tužioca Tužilastva BiH Miroslav Janjić povukao je svoju kandidaturu, dok Seid Marušić nije ispunio uslove da njegova kandidatura bude podržana. Budući da je integritet kandidata Dijane Kajmaković narušen nakon sto je stavljena na američku crnu listu, kazao je Lagumdžija, izbor je pao na samo jednog kandidata, Milanka Kajganića, koji sada obavlja tu funkciju. Lagumdžija, i jos nekolicina članova, bila su za to da se izbor ponovi, odnosno da se glasa na ranije donijetu odluku, te dodao kako nije dobro da se ide sa jednim kandidatom. Ipak, podvijeće je donijelo oduku da se Milanko Kajganić nominira te da se na narednoj sjednici raspravlja o njegovom imenovanju.

“Stavili su van snage svoju raniju ogluku, pa na glasanju donijelo odluku da se Vijeću predloži da kao kanidat bude nominovan Milanko Kajganić ili predložen za narednusjednicu gdje će članovima Vijeća biti data mogučnost da mu postavljaju pitanja”, rekla je reporterka N1 Sanda Arnautović koja prati zasjedanje VSTV-a.

Odluka je donesena kaže Arnautović, kandidat je nominova. Iako su u utrci za ovu poziciju bila četiri kandidata, kandidatura Diane Kajmaković kompromitovana je stavljanjem na crnu američku listu, i provjerama koje se vrše zbog pojavljvanja njenog imena u porukama na aplikaciji Sky. Tužioc Miroslav Janjić je odustao od kandidature, a Seid Marušić nije zadovoljio sve uslove.

N1

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti