20.07.2024.
HomeNovostiVijeće ministara dozvolilo ponovo izvoz ogrjevnog drveta, tona peleta u BiH skočila...

Vijeće ministara dozvolilo ponovo izvoz ogrjevnog drveta, tona peleta u BiH skočila na 1000 KM

Prvi šleperi ogrjevnog drveta iz Bosne i Hercegovine otišli su u evropske zemlje, nakon što je iz nove odluke o zabrani izvoza oblovine i proizvoda od drva izuzet taj energent.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH u utorak je donijelo novu odluku o zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata i proizvoda od drva do 31. oktobra.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je za Glas Srpske da nova odluka znači da na snazi ostaje zabrana izvoza oblovine, peleta i briketa, dok je izvoz ogrjevnog drveta odobren.

– Primarno smo vodili računa o potrebama građana zbog nadolazeće zime. Također, ovo je realan pristup u skladu s potrebama tržišta – izjavio je Košarac.

Podizanje rampe za ogrjevno drvo pozdravili su proizvođači koji uvelike spremaju pošiljke za Evropu. Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS-a Đorđe Brkić rekao je za Glas Srpske da im je Vlada RS-a izašla ususret sagledavši stanje i utvrdivši koliko im robe propada na lagerima.

Najnovija odluka Vijeća ministara BiH donijela je velike probleme jer se sada ne može kontrolisati ni tržište u BiH, kazao nam je Muhamed Helać, menadžer Drvosječe, koji ogrjevno drvo, ugalj, brikete prodaje u cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Ogrjevno drvo je i sirovina za proizvodnju peleta i briketa i sada smo došli u situaciju da nam opet fali osnovna sirovina za ove energente. Zbog toga cijena peleta ovih dana ponovo raste i premašila je 1.000 maraka po toni! Porasla je i cijena iscijepanog drveta na 165 maraka i prije desetak dana bila je 148 maraka po kubnom metru. Nakon dozvoljenog izvoza ogrjevnog drveta do pojeftinjenja ogrjeva ni slučajno neće doći i već se povećavaju cijene. Naša firma više ne prodaje pelet jer nam fabrike nude tonu peleta za 950 maraka i to je cijena bez prijevoza do našeg skladišta, a kasnije i do kupca. Kada se uračuna i prijevoz, tona peleta bi premašila hiljadu maraka i zato smo pelet izbacili iz prodaje – kaže Helać.

Građani umjesto peleta kupuju mrki ugalj po cijeni 285 maraka za tonu i lignit po toni za 195 maraka.

– Ogrjevno drvo nabavljamo iz državnih šumarstava Federacije BiH jer firme iz Federacije BiH ne mogu nabavljati ogrjev iz entiteta Republika Srpska zato što je na snazi odluka Vlade RS-a da se ogrjev ne smije prodavati u Federaciji BiH. Za sada imamo dovoljno ogrjevnog drveta, ali se sada na isporuke čeka sedam dana – ističe Helać.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti