20.05.2024.
HomeNovostiObjavljen do sada neviđen snimak od prije 30 godina: Kako je Udruženi...

Objavljen do sada neviđen snimak od prije 30 godina: Kako je Udruženi zločinački poduhvat srušio Stari Most (VIDEO)

Povodom obilježavanja 30. godišnjice rušenja Starog Mosta, Mostar Memorial & Museum objavio je nikada ranije viđen snmimak rušenja najpoznatijeg objekta u Mostaru. Most je nakon dvodnevnog bjesomučnog granatiranja srušen 9. maja 1993. godine u 10.16 sati.

Na snimku, koji u originalnoj verziji traje 28 minuta, a koji je nastao 8. i 9. novembra 1993. godine, može se prebrojati ukupno 59 ispaljenih projektila na Stari Most. Gađanje sa položaja HVO-a na brdu Hum iznad Mostara trajalo je sve dok most nije oboren u Neretvu. Na snimku koji je objavljen mogu se čuti komentari pripadnika HVO-a o tome gdje bi trebalo gađati, kao i zluradi komentari zbog toga što neće da padne, a sve je praćeno psovkama.

Iz Mostar Memorial & Museum navode kako se snimak nalazio u posjedu pripadnika HV-a, sa kojim su u tajnosti vođeni pregovori o prodaji, koji su trajali četiri godine. Snimak se prvobitno nalazio kod generala HVO-a Slobodana Praljka, koji je u Haškom tribunalu osuđen za ratne zločine, a jedna od tačaka optužnice bila je upravo izdavanje naređenja za rušenje Starog Mosta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti