03.03.2024.
HomeNovostiNovi soj koronavirusa “mogao bi biti smrtonosniji od osnovne varijante”

Novi soj koronavirusa “mogao bi biti smrtonosniji od osnovne varijante”

Rani dokazi sugerišu kako bi novi soj korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji mogao biti smrtonosniji od osnovne varijante ovog virusa, kazao je britanski premijer Boris Johnson.

Ipak, očekuje se kako će vakcine protiv korona virusa djelovati na sve sojeve, prenosi BBC.

Podatke su iznijeli matematičari koji su vršili usporedbu stope smrtnosti kod osoba koje su zaražene bilo kojim tipom korona virusa – osnovnom ili novom varijantom.

Obraćajući se medijima, Johnson je istaknuo kako se novi soj virusa širi dosta brže, te da se soj koji se po prvi put pojavio u Londonu može povezati sa visokom stopom smrtnosti.

Procjene su vršili stručnjaci iz Savjetodavne grupe za nove i respiratorne virusne prijetnje, te su o tome izvijestili vlasti.

Patrick Vallance, glavni vladin naučni savjetnik, kazao je kako trenutno dostupni dokazi “još uvijek nisu jaki”.

Želim naglasiti da postoji velika neizvjesnost oko ovih brojeva i trebamo još raditi kako bismo mogli precizirati, ali očito je zabrinjavajući porast smrtnosti kao i ubrzana prenosivost”, rekao je Vallance.

Novi soj korona virusa prvi put je registriran u septembru prošle godine. To je najučestaliji oblik virusa u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, a proširio se u još 50 zemalja.

Očekuje se kako će vakcine protiv korona virusa Pfizer i Oxford-AstraZeneca biti učinkovite i protiv novog soja virusa.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti