27.05.2024.
HomeNovostiNi inspektori nisu u stanju utvrditi ispravnost Sebijinih diploma

Ni inspektori nisu u stanju utvrditi ispravnost Sebijinih diploma

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je utvrdila 2. jula da zvanje magistra direktorice Univerzitetsko- kliničkog centra Sarajevo (UKC) Sebije Izetbegović zahtijeva dodatne provjere.

Ovo su za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona entiteta Federacije BiH.

“Razlog tome je što nam nije bila predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava studentice Izetbegović na postidiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, niti smo imali uvid u nstavne planove i programe, te fond sati časova predavanja”, ističu u Upravi.

Krajem maja u javnosti je iznijeto više informacija i špekulacija koje dovode u pitanje validnost specijalizacije, kao i doktorata prof. dr. Izetbegović, direktorice najveće zdravstvene ustanove u BiH.

U gostovanju na sarajevskoj televiziji Face TV prof. dr. Asim Kurjak izjavio je da nije bio mentor Sebije Izetbegović u izradi doktorske disertacije, no u intervjuu za televiziju N1, Izetbegović je ovu tvrdnju opovrgla.

Damir Mašić, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, podnio je 26. maja inicijativu u kojoj traži da se ispita da li su specijalizacija i doktorat Sebije Izetbegović validni.

Mašić je od parlamenta zatražio i da se provjeri stanje u KCUS, koju je u jednom danu, 5. maja, napustilo 13 anesteziologinja zbog nezadovoljstva uslovima rada.

Prosvjetni inspektori su na osnovu dokumentacije koja im je stavljena na uvid, mogli utvrditi da je Izetbegović diplomu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu stekla 1989.godine.

Dodaju da će postupak inspekcijskog nadzora na navedene okolnosti “biti nastavljen po službenoj dužnosti, u koordinaciji i saradnji sa drugim relevantnim organima čije je uključivanje u konkretnom slučaju neophodno”.

KCUS je u žiži javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa. U tom pismu oni ukazuju da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine, a koji se koriste u KCUS-u ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Pred Sudom BiH trenutno se vodi krivični postupak u kojem je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura) koje je uvezla firma za preradu voća “Srebrena malina”, po nalogu Federalne uprave Civilne zaštite.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti