23.04.2024.
HomeNovostiNezasluženi poklon: BiH će sutra dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa...

Nezasluženi poklon: BiH će sutra dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU

Hrvatski Jutarnji list dobio je nacrt zaključka Evropskog vijeća kojim će EU sutra dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa BiH.

Prema nacrtu odluke, lideri EU će u četvrtak na samitu u Briselu odlučiti otvoriti pregovore s BiH te zatražiti od Vijeća izradu pregovaračkog okvira kako bi se ti pregovori i mogli otvoriti.

“Nastavno na preporuke Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropsko vijeće odlučuje otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Vijeće se poziva da usvoji pregovarački okvir kad budu poduzeti relevantni koraci utvrđeni u preporukama komisije iz 12. oktobra 2022. godine”, piše u nacrtu. Stavljanje ove rečenice u nacrt rezultat je dogovora zemalja članica na sastancima za pripremu Evropskog vijeća.

U dijelu zaključaka koji se tiču proširenja Evropske unije govori se i o potrebi paralelnih reformi i u EU i državama kandidatima kako bi bili spremni za proširenje.

-“Evropsko vijeće razmotrilo je pripreme za proširenje i unutarnje reforme, posjetivši da se posao na oba kolosijeka mora nastaviti paralelno kako bi se osiguralo da i buduće zemlje članice i EU budu spremne za proširenje na vrijeme”, stoji u nacrtu zaključaka.

Za sve zemlje sa statusom kandidata, uključujući i one za koje je usvojena odluka o otvaranju pristupnih pregovora, nužno je usvajanje pregovaračkog okvira da bi se ti pregovori i usvojili. Odluku o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom Evropsko vijeće usvojilo je u decembru prošle godine, ali oni nisu još uvijek otvoreni upravo jer još nije usvojen pregovarački okvir. Tako će biti i s Bosnom i Hercegovinom, piše Jutarnji.

Ali odluka lidera EU konačna je i sad samo treba pričekati usvajanje pregovaračkog okvira.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti