New York Times: Trump godinama nije plaćao porez na dohodak

0

Donald Trump nije platio nikakav porez na dohodak u 10 od 15 godina, počevši od 2000. godine, jer je prijavio da je izgubio znatno više novca nego što je zaradio, objavio je New York Times.

I u godini kada je osvojio predsjedničke izbore i u prvoj godini u Bijeloj kući Trump je platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak, izvijestio je NYT.

U velikom izvještaju New York Times opisuje velike financijske gubitke i godine izbjegavanja plaćanja poreza od strane Trumpa.

Na brifingu u Bijeloj kući Trump je negirao priču i kazao da plaća “puno” poreza na dohodak.

Trump: Plaćam puno poreza

“Plaćam puno i plaćam puno poreza na dohodak”, rekao je.

Na opetovane upite novinara, Trump je odbio odgovoriti koliko je platio saveznih poreza. Samo je napustio brifing, javlja CNN.

Veliko izvješće Timesa prikazuje sliku Trumpa kao poslovnog čovjeka koji se borio da održi svoje poslovanje i prijavljivao milijunske gubitke čak i tijekom predsjedničke kampanje, kada se naveliko hvalio svojim financijskim uspjesima.

Prema Timesu, Trump je 427,4 milijuna dolara, koliko mu je plaćeno za vođenje showa “Pripravnik”, iskoristio za financiranje svojih drugih poslova, uglavnom svojih golf terena.

Informacije do kojih je došao Times otkrivaju i da se Trump godinama borio protiv Porezne uprave oko toga jesu li gubici koje je prijavljivao trebali rezultirati povratom poreza od gotovo 73 milijuna dolara.

Trumpov odvjetnik Alan Garten rekao je u odgovoru na navode u Timesu kako mu se “čini da su većina, ako ne i sve činjenice netočne” te zatražio dokumente na uvid. Times tvrdi da neće objaviti Trumpove podatke o prijavi poreza kako ne bi ugrozio svoje izvore. Podaci koje su prikupili ne uključuju njegove osobne prijave za 2018. ili 2019. godinu.

Trumpovi porezi uglavnom su misterij otkako se prvi put kandidirao za predsjednika, piše Times.

Tijekom kampanje 2016. godine, dok je još bio kandidat za predsjednika, odbio je objaviti izvješće o plaćanju poreza. Ti su podaci ostali tajni otkako je stupio u Bijelu kuću.

Iako Trump tvrdi suprotno, činjenica da je kao predsjednik pod nadzorom Porezne uprave ne sprječava ga da javno objavi informacije o povratu poreza. Trump od početka mandata tvrdi da informacije o svojim financijama ne smije objaviti jer je pod nadzorom Porezne.

Trump je 2016. objavio pismo svojih odvjetnika koji su potvrdili da je pod revizijom Porezne. U pismu se također navodi da je Porezna završila s revizijom Trumpovih poreza od 2002. do 2008. godine, ali Trump svejedno nije objavio porezne prijave iz tih godina.

Tijekom 90.-ih pomagao roditeljima da izbjegnu plaćanje poreza

Ranija istraga New York Timesa iz 2018. godine pokazala je da je Trump tijekom 1990.-ih pomogao svojim roditeljima da izbjegnu plaćanje poreza. List je tada otkrio i prijevare koje su Trumpu omogućile da preuzme dio bogatstva od roditelja.

Trump je od očeva carstva nekretninama, počevši od doba kada je imao svega tri godine, primio najmanje 413 milijuna dolara, prenosi Index.