23.07.2024.
HomeLifestyleNesanica pospješuje pojavu Alzheimerove bolesti

Nesanica pospješuje pojavu Alzheimerove bolesti

Preliminarna studija je pokazala da je gubitak jedne noći spavanja kod zdravih mladih muškaraca povećao razine proteina tau u njihovoj krvi u usporedbi sa cijelom noći neprekinutog spavanja, piše CNN.

Studije su pokazale da je veća razina tau proteina u krvi povezana s povećanim rizikom od razvijanja Alzheimerove bolesti.

– Naša istraživačka studija pokazuje da čak i kod mladih, zdravih pojedinaca propuštanje jedne noći spavanja povećava razinu proteina tau u krvi što navodi na zaključak da s vremenom takvo uskraćivanje sna može dovesti do štetnih efekata, kaže autor studije dr. Jonathan Cedernaes, neurolog na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj. Studija je objavljena u srijedu u medicinskom časopisu američke neurološke akademije.

Prema Udruzi Alzheimer tau je protein koji pomaže stabilizirati unutrašnji sastav živčanih stanica mozga. Nezdravi oblik taua se pojavljuje kod Alzheimerove bolesti i uzrokuje da se unutrašnjost stanice počinje raspadati. Kad se ovakvi nezdravi oblici tau proteina grupiraju, oni oblikuju ‘petlje’, glavni znak Alzheimerove bolesti, demenciju prednjeg režnja i Lewyjevu tjelesnu bolest.

Kod zdrave osobe tau i drugi toksini u mozgu se pročišćavaju tijekom sna, što se može usporediti s iznošenjem smeća iz stana. Gubljenje sna ili poremećeno spavanje u kojem su ciklusi sna poremećeni, može ometati sposobnost mozga da se pročisti.

– Kad dobijete više tog dubokog sna i dobijete REM san u normalnim količinama, to poboljšava čišćenje nezdravih proteina, a to je dobro za organizam, kaže dr. Donn Dexter, neurolog iz klinike Mayo, koji nije sudjelovao u studiji.

Studije su također pokazale da nedostatak sna može omogućiti da se razvije i akumulira više tau proteina, što sugerira da loše spavanje može ubrzati razvoj kognitivnih problema u mozgu.

Studija objavljena 2017. je otkrila da zdravi sredovječni ljudi koji su spavali loše samo jednu noć proizvode mnoštvo proteina beta amiloida, koji je odgovoran za pločice koje su karakteristične za Alzheimerovu bolest. Tjedan lošeg spavanja je povećao razinu tau proteina.

U ovoj studiji istraživači su pronašli da su muškarci kojima nije bilo dozvoljeno spavanje imali prosječno povećanje od 17 posto tau proteina u krvi, a muškarci koji su dobro spavali su pokazali samo 2 posto povećanja taua u svojoj krvi.

Istraživači upozoravaju da je studija mala i nedovršena i ustvrdili su da nisu bili u mogućnosti da odrede što povećane razine mogu značiti.

– Veće razine u krvi mogu pokazivati da su ovi tau proteini pročišćeni iz mozga ili da mogu reflektirati povećane razine tau proteina u mozgu. Buduće studije su potrebne da bi se ovo do kraja istražilo, kazao je Cedernaes.

– Ova studija donosi više pitanja nego odgovora, složio se Dexter. – Sad nam je jasno da moramo ‘kopati’ još dublje. S obzirom da to radimo trećinu života, toliko malo znamo o spavanju, ali učimo svaki dan, pogotovo kad su u pitanju san i demencija, piše CNN.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti