14.04.2024.
HomeNovostiUlaganje u nauku u BiH se tretira kao trošak

Ulaganje u nauku u BiH se tretira kao trošak

Dok cijeli svijet uveliko gazi digitalnim prostranstvima i na tim osnovama se školuju nove generacije, država Bosna i Hercegovina za istraživanje i razvoj izdvaja tek 0,2 posto godišnjeg BDP-a.

Austrija i Švedska

Ispred nas je, naprimjer, Bugarska, koja izdvaja 0,75 posto, ili Hrvatska sa 0,86, dok su svjetlosnim godinama daleko Austrija sa 3,16 i Švedska sa 3,33 posto BDP-a u naučnoistraživačke svrhe.

– Vladajuće garniture od završetka rata do danas ulaganje u nauku tretiraju kao trošak, a ne kao investiciju za budućnost. Oni, de facto, ne žele da znaju koliko je važan naučnoistraživački rad. Kada bi, recimo, podržali naučnoistraživački rad, oni bi sjekli granu na kojoj sjede, a na toj grani je neprosvijećena stranačka oligarhija – smatra profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli Enes Osmančević.

Svijet je, faktički, u četvrtoj digitalnoj revoluciji, a naša država, prema mišljenju stručnjaka, nije izašla ni iz druge. Dok korupcija i nepotizam razaraju društvo, naučnoistraživački rad je u zapećku interesa nadležnih državnih, entitetskih i kantonalnih institucija.

Nova istraživanja

– Ulaganje u naučnoistraživački rad doprinosi kompetitivnosti, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšavanju načina života. Dok Evropska unija, svjesna da svaki euro uložen u istraživanje i razvoj dugoročno vraća u društvo i do deset puta više novca, ulaže milijarde eura u istraživanja, u Bosni i Hercegovini se procent ulaganja, u odnosu na BDP, mjeri promilima na svim nivoima vlasti – smatra Vedad Pašić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli.

Evropska unija, čijim integracijama težimo, jasno je u svojim strategijama navela kako je ulaganje u istraživanje i inovacije, ustvari, ulaganje u budućnost Evrope.

Manipulacije sredstvima

Osmančević smatra kako je priča o izdvajanju za naučnoistraživački rad, u biti, alibi vlasti sa svih nivoa.

– Javnosti mogu pričati da su podržali naučnoistraživački rad, iza čega se kriju razne vrste manipulacija  tim sredsvima. Javni novac se troši tako da se afirmira populizam i strančarenje – smatra Osmančević.

Piše: E. Skokić, Dnevni Avaz

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti