Nakon povlačenja američkih trupa: Talibani kontroliraju 65 posto Afganistana

0
FILE PHOTO: Armed men who are against Taliban uprising stand at their check post, at the Ghorband District, Parwan Province, Afghanistan June 29, 2021. REUTERS/Omar Sobhani/File Photo

Talibanski pobunjenici pojačali su kontrolu nad osvojenim afganistanskim teritorijama u utorak, dok civili napuštaju domove, a zvaničnik EU je izjavio da militanti sada kontroliraju 65 posto teritorije nakon niza iznenadnih vojnih uspjeha dok se strane snage povlače iz zemlje.

Predsjednik Ashraf Ghani pozvao je regionalne moćnike da podrže njegovu vladu, dok je zvaničnik UN-a kazao da su pomaci ostvareni na polju ljudskih prava u 20 godina otkako su tvrdokorni islamisti svrgnuti s vlasti sada poništeni.

U prijestolnici Kabulu, Ghanijevi savjetnici saopćili su da on traži pomoć od regionalnih milicija s kojima se godinama čarkao, kako bi okupio sve aktere u zemlji oko svoje vlade. Također je apelovao na civile da brane afganistansku „demokratsku tvornicu“.

U gradu Aibaku, prijestolnici pokrajine Samangan na glavnom autoputu između sjevernog grada Mazar-i-Sharifa i Kabula, talibanski borci učvrstili su svoju kontrolu, preseljavajući se u vladine zgrade, saopćili su mještani.

Izgleda da se većina vladinih snaga sigurnosti povukla, prenosi Reuters.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here