15.07.2024.
HomeNovostiNajveći ratni brod u povijesti - američki "USS Gerald R. Ford" uplovio...

Najveći ratni brod u povijesti – američki “USS Gerald R. Ford” uplovio u Split

Ponos američke mornarice, najmoderniji nosač zrakoplova na nuklearni pogon “USS Gerald R. Ford” uplovio je jutros u Split.

Ogromni brod, koji privlači poglede Splićana i turista, najveći je ratni brod u povijesti. Dugačak je više od 330, a visok 76 metara, poput solidnog nebodera, s 25 paluba. Gradnja je stajala 12,8 milijardi dolara, a još je 4,7 milijardi utrošeno za istraživanje i razvoj. Može nositi 75 zrakoplova. Posadu, uključujući zrakoplovno osoblje, čini 4.500 ljudi.

Uplovljavanje u hrvatski dio Jadrana među rijetkim je dosadašnjim dolascima tog nosača zrakoplova u mora drugih država. Bio je u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu, a u maju ove godine sudjelovao je u NATO-ovim vježbama u norveškim vodama.

-Posjeta Splitu potvrda je unaprjeđenja odnosa SAD-a i Hrvatske jer dvije nacije rade zajedno za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu regiju, naveli su iz Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Američka 6. flota, sa sjedištem u Napulju u Italiji, provodi cijeli spektar združenih i pomorskih operacija, često u dogovoru s partnerima, kako bi unaprijedila nacionalne interese SAD-a te sigurnost i stabilnost u Europi i Africi.


Foto: HTV

“USS Gerald R. Ford” (CVN 78) najnoviji je nosač zrakoplova američke mornarice. Kao prvi brod u klasi za sljedeću generaciju nosača zrakoplova, donosi mnogo tehnolgija za postizanje veće ubojitosti, sposobnosti preživljavanja i zajedničke interoperabilnosti, uz smanjenje operativnih troškova i troškova održavanja. Brod “USS Gerald R. Ford”, oznake CVN 78, prvi je novi nosač dizajniran u više od 40 godina, a osmišljen je da ima fleksibilnost za rad s budućim generacijama zrakoplova. Nazvan je po 38. predsjedniku Sjedinjenih Država Geraldu Fordu.

Brod nosi najnaprednije palubne lovce, kao što su F-35C Lightning II i F/A-18E/F Super Hornet, avione ranog upozorenja za sve vremenske uvjete E-2D Advanced Hawkeye, mornaričke jurišnike za protuelektroničku borbu EA-18G Growler te višenamjenske helikoptere MH-60R/S i brojne tipove bespilotnih letjelica. Za njihovo katapultiranje koristi se elektromagnetski katapult kojim je parni katapult poslan u povijest.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti