20.05.2024.
HomeNovosti"Najskuplji uvezeni respirator 34.000 KM, a prodavani po cijeni od 157.000 KM"

“Najskuplji uvezeni respirator 34.000 KM, a prodavani po cijeni od 157.000 KM”

Posla ima i za istražne organe u Republici Srpskoj. MUP ovog entiteta istražuje sve javne nabavke tokom pandemije u RS-u. Nove krivične prijave podnio je PDP-ov zastupnik Draško Stanivuković u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka protiv direktora Fonda zdravstvenog osiguranja i suvlasnika firme Medietik. Slučaj mobilna bolnica dobio polovičan epilog.

Nabavka 50 respiratora za intenzivnu njegu koštala je Fond zdravstvenog osigranja 6,7 miliona KM. Ovaj slučaj, ali i ostale nabavke u iznosu od 21,7 miliona koje je firma Medietik d.o.o. vršila za Fond sa ugovorima sklopljenim uz izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama, trebaju ispitati pravosudni organi, mišljenja je opozicioni poslanik Draško Stanivuković.

“Kada pogledate podatke UIO najskuplji uvezeni respirator je 34.000 KM, najskuplji respirator firme Medietik koji je ikada ušao u BiH je 34.000, a prodavani su po nevjerovatnoj cijeni od 157.000 KM”, kaže Draško Stanivuković, poslanik PDP u NS RS.

Iz Medietika su se prije nekoliko dana oglasili sa tvrdnjom da je nabavna cijena respiratora bila je 59.500 evra, a na dodatna pitanja N1 televizije nisu odgovorili.

MUP po zahtjevu Republičkog javnog tužilaštva je preduzeo mjere i radnje u cilju provjere zakonitosti procesa određenih javnih nabavki u vrijeme epidemije korona virusa, saopštili su danas iz ovog ministarstva.

O preduzetim mjerama i radnjama obavjestiće Republičko javno tužilaštvo.

Iz ovog tužilaštva su ranije saopštili da je formiran predmet u slučaju nabavke mobilne bolnice, za čiju je kupovinu, prevoz i PDV Vlada RS izdvojila 4,2 miliona maraka. Iz Instituta za javno zdravstvo su za N1 potvrdili da je sa firmom Global Balkan raskinut ugovor, te da je dio novca vraćen.

Nakon raskida ugovora sa firmom Global Balkan d.o.o. Bijeljina, JZU Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske vraćeno je dva miliona KM.

Institut je i sa grupom ponuđača Procontrol d.o.o. i Promeding d.o. raskinuo ugovor koji se odnosi na nabavku zaštitnih odjela, navode da tu nije ni bilo avansnog plaćanja. Dok je drugi ugovor sa istim ponuđačima proveden i izdvojeno je 345.000 КМ za nabavku 50.000 maski.

“Jedna maska je iznosila 6,8 KM, ali ponavljam – radi se o medicinskoj KN 95 maski da građani ne pomisle da se radi o klasičnoj troslojnoj maski koja se kretala od marke do dvije. Ovdje se radi o maskama koje koristi bolničko osoblje”, podsjeća Slavko Bojić, vlasnik firme Procontrol.

Bez otkrivanja detalja koji je dobavljač i koja je institucija pod lupom, iz Tužilaštva BiH kažu da je formiran predmet i da se istražuju nabavke maski u RS.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti