Da li veze Vučićevog sina sa kriminalom mogu ugroziti vođenje Srbije?

0

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez ističe da informacije o vidljivim vezama sina Aleksandra Vučića sa kriminalnim krugovima spadaju u red onih za koje postoji javni interes i da bi vlast, umjesto što krivi medije, morala da rasvijetli pozadinu odnosa članova predsjedničke porodice sa kriminalnim krugovima.

– Umjesto da krive medije za otkrivanje ovih veza, političari bi trebalo da ispitaju te odnose. Prebacivanje krivice na medije je “dimna zavjesa” za informacije koje zaslužuju da budu razjašnjene – smatra on.

Gutierez ističe da građani imaju pravo da znaju da li vidljivi odnosi između članova predsjednikove porodice i kriminalnih krugova mogu ugroziti vođenje državnih poslova.

– Dužnost je novinara da istražuju ove potencijalne veze. Sakrivanje ovih informacija bilo bi profesionalno kršenje zakona. Pozivam srpske novinare da istraže ove odnose i pozivam predsjednika Vučića da rasvijetli ovu stvar. KRIK je imao u potpunosti pravo da izvještava o takvom slučaju. Ono što nam je sada potrebno je potpuna transparentnost predsjednika u pogledu veza između njegovog sina i kriminalnih krugova – rekao je Gutierez.

Podsjetimo, novinarki KRIK Bojani Pavlović nepoznata osoba oduzela je telefon kojim je prethodno fotografisala Danila Vučića, kako u društvu člana Partizanove navijačke grupe “Janjičari” Aleksandra Vidojevića u jednom beogradskom kafiću gleda derbi.

Povodom novih objava vezanih za njegovog sina oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da nakon ovoga više nema kud do da pobijedi, kako kaže, sve njihove laži.

– Moj sin Danilo je pošten i pristojan mladić. Kriv je samo zato što je moj sin. Do njih, neodgovornih i nepristojnih, nikada niko nije djeci političara crtao metu na čelu. Napadajući mi dijete, doveli su me u ugao iz kojeg više nemam gdje. Boriću se svom snagom i pobijediću sve njihove laži. Obećavam im to – naveo je Vučić na Instagramu.