20.04.2024.
HomeNovostiDa li smo spremni za novu epidemiju?

Da li smo spremni za novu epidemiju?

Zaraza korona virusom nastavlja se širiti, 60 je novih slučajeva registrovanih u Bosni i Hercegovini. Novooboljeli bilježe se u Sarajevu, Bihaću, Sanskom Mostu, Cazinu te Živinicama.

Novi slučajevi zaraze – staro pitanje, da li je javni zdravstveni sistem kapacitiran da odgovori na izazove koje korona virus donosi?

Anketa:

“Naše zdravstvo je u raljama politike. Pošto nam politika ne valja ni zdravstvo sigurno ne valja”.

“Što se tiče javnog zdravstva svi ga kritikuju – a ja neću biti taj koji kritikuje, prije svega ja mislim da su oni uradili dobar posao u početku, pa ćemo vidjeti šta će bit nadalje”.

“Prvo ja uopšte ne vjerujem u taj virus. Razumijete? Kakve onda mjere? (N1: Vjerujete li da zdravstvo dobro radi?) Slabije i slabije, iz godine u godinu, od rata”.

“Pa nemam baš dobro iskustvo, do sad sam bila zdrava. (N1: Ali vjerujete da mogu se nositi s ovim?) Naravno”.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije iz 2015. za BiH govore da na 10.000 stanovnika imamo približno 21 ljekara. Usporedbe radi, u Hrvatskoj je taj broj 30 a u Njemačkoj 42.

Ipak – iskustvo posljednja dva mjeseca dobra je priprema za svaki mogući scenario u narednim mjesecima.

“Na početku naravno niko nije bio spreman pa nismo ni mi, ali sad u principu jeste. Javni sektor je spreman, a imamo i rezerve u privatnom sektoru koje nismo u prvom valu ni koristili, tako da mislim da jeste. I naravno zdravstvene ustanove će se ipak morat reorganizati, mi ne možemo vječno živjeti samo tako da liječimo ljude samo oboljele od korone, a svi drugi su na čekanju, ali ne možemo raditi ni po sistemu kako smo radili prije pojave epidemije”, ističe Dragan Stevanović, bivši šef internističkog odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Proljetna panika za medicinskom i zaštitnom opremom – rezultirala ljetnim istragama nabavki ove opreme. Raste broj zaraženih, raste i broj krivičnih prijava. Kako je nabavljana oprema posao je istražnih tijela, a sudeći po informacijama koje u cijeloj zemlji izlaze u javnost u proteklim mjesecima – posla ima, ko hoće da radi. Spadaju li respiratori nabavljani za oba bh. entiteta u stvari koje nas čine spremnijim za eventualni novi val zaraze – ili u one koje čine da građani ove zemlje sve manje vjeruju – i u zdravstvo, i u odluke nadležnih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti