24.05.2024.
HomeNovostiMini Šengen na Balkanu: Rama već pravi Veliku Albaniju, a onda će...

Mini Šengen na Balkanu: Rama već pravi Veliku Albaniju, a onda će Vučić i Dodik – Veliku Srbiju

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da Albanija i Kosovo ne mogu da odluče da uklone granicu, jer bi se tome protivili Vašington i Brisel, tumačeći to kao “Veliku Albaniju”, prenosi TV Kljan Kosova.

Nakon sastanka vlada Albanije i Kosova, upitan zašto granica između Kosova i Albanije još nije uklonjena, Rama je rekao da se tako nešto ne može dogoditi bez regionalnog sporazuma.

“Greška koja se često pravi, neki drugi su je napravili zato što ne žele da razumiju, jer ih ne zanima dublje, ali to im se jednostavno sviđa kao bajka…”, rekao je Rama.

Dodao je da su to kategorije ljudi koje ne razumiju jednostavnu vezu između oslobađanja barijera, između Kosova i Albanije i regionalnog Šengena, kao i to da je u sporazum potpisan u Bijeloj kući u jednoj od svojih tačaka uključuje pitanje balkanskog “mini-Šengena”.

Istakao je da se svih ovih godina čuje da će se granica ukloniti, da na prelazima neće biti čekanja, ali da se to ne dešava.

“To se ne dešava, a ništa se drugo ne dešava kako treba, jer ako se to ne dogodi u regionalnom kontekstu, to se ne može dogoditi ni u bilateralnom kontekstu”, rekao je Rama.

Naglasio je da oni koji to propovijedaju ili to rade namejrno ili ne razumiju.

“Albanija i Kosovo ne mogu bilateralno da odluče da uklone granicu, jer ne bi se podigao Beograd, već Washington i Bruxelles – prva stvar koju će reći je Velika Albanija”, naglasio je Rama.

Postavljajući pitanje – šta je onda put, Rama je rekao “put je da iz svog interesa, u svoju korist, a ne u korist drugih, uđemo u ovaj kontekst tamo gde smo već ušli”.

“Danas smo razgovarali o uklanjanju granice. Možete biti sigurni da ne postoji način da neko iz Beograda dođe ili iz Bruxellesa i kaže “Velika Albanija”, jer smo ušli u regionalni proces”, rekao je Rama.

Prema njegovim riječima “more pripada Albancima, ne pripada Srbima, luka pripada Albancima, ne pripada Srbima”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti