Trump pod temperaturom primio eksperimentalni lijek

0

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ima temperaturu i osjeća umor, saznaje se u Bijeloj kući, ali ništa podrobnije nije rečeno, javlja dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

„Liječnici, koji se brinu za zdravlje predsjednika Trumpa, objavili su pismo u kojem kažu da je on podvrgnut tretmanu koktela antitijela kompanije Regeneron. Biotehnološka kompanija Regeneron objavila je rane rezultate testiranja svog koktela antitijela kod pacijenata zaraženih korona virusom što može dovesti do smanjenja razine virusa i poboljšanja simptoma kod pacijenata. Najbolji rezultati se primjećeni kod pacijenata koji još uvijek nisu izgradili prirodni odgovor na infekciju.“

Stručnjaci kompanije ističu kako je ovaj tretman korona virusa u eksperimentalnoj fazi, kako je testiran na samo 275 pacijenata, ali „sve izgleda obećavajuće“, javlja Puljić.

Dopis predsjednikovog ljekara

U dopisu predsjedjedničkog ljekara Seana P. Conleyja ističe je kako je, po današnjoj potvrdi da Trump ima COVID-19, predsjedniku „kao preventivna mjera“ data jedna pojedinačna doza navedenog koktela od osam grama.

„On je primio infuziju bez incidenata. Uz poliklonska antitijela, predsjednik je uzeo cink, vitamin D, famotidin, melatodin i dnevnu dozu aspirina. Od ovog popodneva, predsjednik je i dalje umoran ali je dobro raspoložen. Njegovo stanje procjenjuje tim stručnjaka i zajedno ćemo dati preporuke za dalje korake kada je riječ o predsjedniku i prvoj dami“, navodi se u memorandumu.

Kada je riječ o prvoj dami Melaniji Trump, kod koje je također potvrđeno prisustvo korona virusa, ona je „i dalje dobro, sa samo blagim oblikom kašlja i glavoboljom“.

U međuvremenu je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden još jednom poželio brzi oporavak predsjedniku Trumpu i njegovoj supruzi Melaniji, dodaje Puljić.

„Na predizbornom skupu u Michigenu Biden je rekao da je dnas dva puta testiran na korona virus i da su rezultati bili negativni“, kaže naš dopisnik iz Washingtona.