01.03.2024.
HomeNovostiNakon tri decenije neodgovornosti: Podignuta optužnica protiv 11 osoba zbog zločina na...

Nakon tri decenije neodgovornosti: Podignuta optužnica protiv 11 osoba zbog zločina na području Zvornika

Za zločine počinjene od kraja maja do početka juna 1992. godine optuženi su Vidoje Blagojević, Ivan i Milan Arapović, Kosta Pejić, Božo Radić, Mile Savić, Mile Blagojević, Ljubiša Pejić, Stevo Vasiljević, Branko Pejić i Verica Radović.

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva BiH, svi su, osim Radović i Blagojevića, bili pripadnici Karakajske čete u sastavu Teritorijalne odbrane Zvornik, a kasnije Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema optužnici, Ivan i Milan Arapović, Kosta, Branko i Ljubiša Pejić, Radić, Savić, Mile Blagojević i Vasiljević su zajedno i s drugim osobama, u svojstvu stražara u Tehničko-školskom centru u Karakaju, učestvovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema oko 700 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Civili su, kako stoji u saopćenju, bili starosti od 15 do 70 godina, koji su nakon odvajanja od žena, djece i staraca u Bijelom Potoku, odvedeni u Tehničko-školski centar u Karakaju.

“Zatvorene civile, prema navodima optužnice, optuženi su u dva navrata tukli, pri čemu su civili morali proći kroz formirani špalir, te su ih ovi optuženi zatim čuvali u nečovječnim uslovima, pri čemu su civili bili premlaćivani i zlostavljani na različite načine, i na taj način su žrtvama nanesne velike patnje, kao i ozbiljne fizičke i psihičke povrede”, navodi se u saopćenju.

Prema optužnici, od posljedica nečovječnih uslova preminulo je oko 20 civila, a stražari nisu sprečavali ubistva zatvorenika od strane poznatih i nepoznatih vojnika unutar prostorija gdje su ih čuvali.

Stražari nisu sprečavali izvođenja zatvorenih civila u nepoznatom pravcu, od kada se mnogima od njih gubi svaki trag.

Posmrtni ostaci pronađenih ubijenih civila su uglavnom ekshumirani iz jedne od najvećih masovnih grobnica u BiH – na lokalitetu Crni vrh kod Zvornika, tako da je do sada pronađeno i identificirano oko 420 žrtava odvedenih ka Bijelom Potoku 1. juna 1992., a oko 240 žrtava do danas nije pronađeno.

Prema navodima optužnice, Vidoje Blagojević se tereti da je, u svojstvu komandanta Zvorničke brigade VRS-a, kao nadređena osoba propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, prisilni nestanak i ubistva zatvorenih bošnjačkih civila, odnosno propustio je da poduzme nužne i razumne mjere s ciljem pokretanja postupka za kažnjavanje učinilaca navedenih krivičnih djela.

Vidoje Blagojević je u svojstvu komandanta Bratunačke brigade VRS-a u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih u julu 1995. u Srebrenici.

Verica Radović se tereti da je svjesno i voljno, pucajući iz neposredne blizine, ubila dvojicu zarobljenika iz lične osvete.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Detektor)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti