Marko Vidojković, pisac iz Srbije na vijest o smrti Patrijarha: “Nećemo sad o budalama. O budali ćemo. O Aleksandru Vučiću, koji je…”

0

Tekst objavljen na banjalučkom portalu “Buka”, objavljujemo u izvornoj varijanti.

Juče oko dva popodne pronela se internetom vest da je Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Irinej umro, zvanična verzija će reći od posledica COVIDA 19, a internet smejači i budale verovaće, sve dok i sami ne umru od kovida, da je umro od starosti i da bi ovako završio koja god klica da ga je spopala, zaboravivši se da je prethodnih godina patrijarh bio nekoliko puta ozbiljno bolestan, ali da je iz tih bitaka izlazio živ.

No, nećemo sad o budalama. O budali ćemo. O Aleksandru Vučiću, koji je, valjda uveren da je patrijarh Irinej njegova lična lutka kojoj poteže konce, evidentno lično zaustavio vest o smrti, iako je ona, kako putem nezavisnih, tako putem i njegovih medija, već došla do svakog digitalno pismenog građanina. Čak su i crkvena zvona zazvonila u nevreme, čime se najavljuje neka vanredna teška okolnost, poput početka rata ili patrijarhovog kraja. Da ne pričamo o tvitu jedine aktivne prve dame Srbije, Ksenije Vučić, koji je objavljen u 13:37: „Ne vidim tastaturu od suza. Neka mu dobri Bog dušu prosti.“ Ubrzo je tvit obrisan, a SPC je demonatovala vest o smrti svog poglavara..

Neće Miroslav umreti kad on hoće, nego kad ja hoću, režao je sumanuti Vučić pred ogledalcetom koje drži u tašnici, barem ja to tako zamišljam, a najverovatnije je urlao na urednike režimskih medija, pretpostavljam nešto poput: „Nećete vi javljati da je patrijah mrtav, nego ja! Kad ja kažem, predstava je gotova!“ Pošto je vest o patrijarhovoj smrti povučena, pozvao sam svoj izvor u vrhu SPC, istog onog koji mi je i javio za patrijarhovu smrt i pitao ga: „Vaskrsnuo?“ „Vučić ga je vaskrsnuo“, odgovorio je i dodao: „ali samo na kratko.“

Gospodar života i smrt oko 17 posle podne lično je obavestio javnost: „Pogrešno ste čuli, Patrijarh nije mrtav, nego intubiran!“ Ne neko iz vrha SPC, ne neko sa VMC, nego Aleksandar Vučić, u tim časovima samozvani patrijarhov PR, intimus i primarijus. Puno je novca uložio u poslušnost SPC da bi zakonu prirodnog širenja vesti prepustio i vest o smrti Irineja. Previše je puta pokojni Patrijarh Vučića nazvao lavom koji se hrabro bori za Kosovo i Metohiju, da bi umro kada to Alo javi.

Oko deset sati noću, kada vampiri ustaju iz grobova i ostala nečastiva bića izlaze među ljude i Aleksandar Vučić je izašao u mrak i otišao na VMC, da poseti Patrijarha ili je možda ispravnije reći Patrijarhovo telo. Postoje dve opcije: 1) verovatnija, u tom trenutku patrijarh je mrtav i 2) manje verovatna, u tom trenutku patrijarh je maltene mrtav.

Obradićemo opciju 1: Čudovište dolazi na VMC, odlazi u prostoriju u kojoj počiva patrijarh i oko njega igra satanistički ritual, shodno svojim verskim ubeđenjima. Onda seče dosta luka, što i kod ljudi i kod čudovišta izazizva suze, te izlazi ispred zgrade gde plače. Kaže, lekari su mu saopštili loše vesti („Patrijarh je preminuo danas oko pola dva“, na šta je odgovorio: „Ne, Patrtijarh će da premine kad ja to odlučim“). Alo kaže da nikada nije viđen tužniji. Uz tu vest, tabloidi navode da je Vučić patrijarhu preneo pozdrave svojih sinova, Danila (22) i Vukana (3?!). Da li su mediji zaboravili da Vučič ima i ćerku ili ona nije htela da učestvuje u ovom igrokazu ili jednostavno nije pozdravila Patrijarha, to samo Vučić zna. Ah, da, Vučić ima i zakonitu suprugu, za koju važe ista pitanja bez odgovora.

Posle toga, svi su otišli na spavanje, a Vučić verovatno na satanističke orgije. Ko zna, možda je neko čak mislio i da je nesrećni Patrijarh i dalje živ. Napokon, jutros u sedam i sedam, zvanična vest o patrijarhovoj smrti stigla je sa Vučićevog instagram profila! Patrijarh Irinej život je skončao kao predsednikov sarme, pasulj, pohovane lignje ili neka druga trivijalnost, kojom se manijak hvališe na mreži koju su mu odskora otkrili.

Teško je bilo službovanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja. Došao je na funkciju posle Pavla, koga većina vernika i dalje smatra zagrobnim patrijarhom. Previše je puta sa đavolom tikve sadio, pa mu je na kraju i đavo lično smrt objavio. To je, ipak, nesrećni starac, jedan od mnogih koje je pokosio virus SARS COV 2, čovek koji je u veoma poznim godinama svoju društvenu ulogu obavljao u podjednako teškim vremenima kakve su bile devedesete. Da li za čoveka od preko devedeset godina možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je pri čistoj svesti hvalio Vučića? Vrlo je moguće da je pokojni Partijarh Irinej svoj posao obavljao u veri da radi najbolje za svoj narod i crkvu.

A šta je Vučić radio od trenutka patrijarhovog upokojenja do trenutka kad je njegov instagram nalog ekskluzivno objavio da je patrijarh upokojen? Nije radio ništa, već je njegov PR tim smišljao strategiju kako i od ove tragedije napraviti predstavu u kojoj je Aleksandar Vučić glavna uloga. Tako barem ja mislim. U slučaju da je patrijarh zaista bio na samrti sve do jutros u sedam i sedam, gori odlazak na onaj svet ne može se zamisliti od onog u kom te satima i satima, u cilju sopstvenog promovisanja, u smrt prati Aleksandar Vučić.

Neka je laka crna zemlja Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Gosdpodinu Irineju.

P.S. Da li ste znali da kovidioti misle da su kovidioti oni koji veruju u kovid?

Piše: Marko Vidojković