Veterinarski inspektori optuženi za primanje mita

0

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri veterinarska inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH koja ih tereti za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

U saopštenju se precizira da je podignuta optužnica protiv Indire Dajić Hukić (53) iz Brčkog, te Ive Kobaša (56) i Mladena Mijića (61) iz Šamca zbog sumnje da su od jula do septembra, obavljajući dužnost veterinarskih inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH, na Graničnom veterinarskom inspekcijskom prelazu Orašje od lica koja se bave trgovinom živim životinjama, hranom i proizvodima životinjskog porijekla tražili i dobili novac da bi propustili teretna vozila u BiH bez provjere poštivanja propisanih zdravstvenih i sanitarnih uslova i normi.

Na ovaj način optuženi su počinili koruptivno krivično djelo – primanje dara ili drugih oblika koristi, čime je ugrožena zdravstvena i sanitarna bezbjednost građana BiH.

Tokom istrage otkrivena su i dokumentovana ova krivična djela, a navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem svjedoka i prilaganjem većeg broja dokaznog materijala.

Takođe, Tužilaštvo će u postupku tražiti da se optuženima na osnovu odrdaba Krivičnog zakona BiH oduzme imovinska korist stečena krivičnim djelom, kao i da im se izrekne mjera zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina na način da im se zabrani obavljanje dužnosti veterinarskih inspektora na granici u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 

 

 

srna