14.07.2024.
HomeNovostiMalverzacije u RS: Masovna pojava "asistenata" koji glasaju u ime starih i...

Malverzacije u RS: Masovna pojava “asistenata” koji glasaju u ime starih i slabovidnih osoba

U Kozarskoj Dubici jutros su zbog povreda pravila izbornog procesa podneseni prigovori na šest biračkih mjesta, uglavnom zbog učestalog pojavljivanja drugih lica u ulozi asistenta za starije i slabovidne.

Od samog početka glasanja posmatrači su uočili brojne nepravilnosti koje se najčešće manifestuju prisustvom lica u funkciji asistenta za glasanje na biračkom mjestu.

Takođe, u nekoliko slučajeva i sami predsjednici biračkih odbora glasali su za druga lica što je takođe bila primjedba posmatrača, koja nije uvažena.

Brojni domovi zdravlja širom Republike Srpske izdali su više hiljada potvrda kojima će građani pred biračkim odborima dokazivati da nisu sposobni samostalno da obave proces glasanja, javlja portal Istinito.

Inače, u Kozarskoj Dubici je i na proteklim lokalnim izborima bilo niz prijava zbog kršenja Izbornog zakona i pravila izbornog procesa, ali se CIK BiH oglušio čak i na video zapise koji su dostavljeni uz prigovore o otvaranju vreća sa biračkim materijalom.

Sedam biračkih mjesta u Republici Srpskoj još nije otvoreno od ukupno 2.140 birališta, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

U saopćtenju se navodi da je riječ o po jednom biračkom mjestu na području policijskih uprava (PU) Prijedor, Zvornik i Banjaluka i četiri biračka mjesta na području PU Bijeljina.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti