Mala dinastija Abdića u Velikoj Kladuši: Otac na službenom putu, kćerka s pečatima u džepu

0

Optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Edine Abdić Pleho iz Velike Kladuše zbog krivičnog djela oduzimanja ili uništenja službenog pečata ili službenih spisa, potvrdio je i Općinski sud u Velikoj Kladuši.

Optuženoj Abdić Pleho na teret se stavlja postojanje osnovane sumnje da je dana 01.04.2020. godine u Velikoj Kladuši, iako nije uposlenica Organa uprave Općine Velika Kladuša niti osoba ovlaštena za čuvanje i upotrebu pečata, u službenim prostorijama Kabineta Općinskog načelnika Općine Velika Kladuša, u namjeri da onemogući Fikreta Bašića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Velika Kladuša da ovjeri dokumente neophodne za rad i funkcionisanje tog organa te znajući da se radi o službenim pečatima Općinskog vijeća Velika Kladuša, iz ladice stola tehničkog sekretara općinskog načelnika oduzela dva službena pečata, Općinskog vijeća Velika Kladuša (veliki i mali), svjesna da je tim radnjama onemogućila pravilno i blagovremeno vršenje službenih radnji i javnih ovlašćenja Općinskog vijeća Velika Kladuša.

Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena saslušanjem svjedoka u toku istrage, kao i analizom pribavljene materijalne dokumentacije.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Velikoj Kladuši.

Edina Abdić Pleho, zastupnica Laburističke stranke u Skupštini USK-a kćerka je načelnika Fikreta Abdića, koja je prema prijašnjim izjavama predsjedavajućeg Bašića dolazila u zgradu Općine, te vrijeme provodila u kabinetu načelnika iako nije općinska uposlenica.