26.02.2024.
HomeNovostiMahir Mešalic pita: Ko je napravio milionske dugove u javnim ustanovama i...

Mahir Mešalic pita: Ko je napravio milionske dugove u javnim ustanovama i preduzećima u TK?

Na zahtjev Kluba poslanika Demokratske fronte Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona zakazao je tematsku  sjednicu Skupštine TK za 5. mart 2020. godine, na kojoj bi poslanici  trebali raspravljati  o zatečenom finansijskom i opštem stanju, po formiranju aktuelne Vlade Tuzlanskog kantona, u javnim preduzećima, ustanovama i ministarstvima, čiji je osnivač Vlada ili Skupština Tuzlanskog kantona, a zaključno sa 31.12.2019. godine.

‘Otimačinu i kriminal’

Klub Demokratske fronte inicirali smo i zakazali tematsku sjednicu Skupštine TK  kako bi konačno neko transparentno i pravilno informisao građane i nadležne institucije o zatečenom stanju u javnim preduzećima i ustanovama TK, te kako bi pokušali sanirati stanje. Želim da se nedvosmisleno i javno ukaže na otimačinu i kriminal našeg novca, te da se jasno kaže ko je i kako napravio dug od preko 46 miliona KM na Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Tuzla, u Javnom preduzeću Šume TK d.d. Kladanj dug od  21 milion KM, Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK čiji je dug od 890.000 KM samo za prvih 9 mjeseci 2019 godine, JU Opća bolnica Gračanica sa dugom prema dobavljačima 631.350 KM plus kreditnim zaduženjima od 683,676 KM što je ukupno dug od 1.315.026 KM. Danas sam saznao i šokantnu činjenicu koja se vješto krila, da je stvarni dug Univerziteta u Tuzli (UNTZ), zbog poreza čak 13.580.000 KM˝, napisao je na svom Facebook profilu predsjednik Kluba poslanika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić.

Podvući crtu

Kako je istakao, od aktuelne Vlade TK zatražit će sankcionisanje odgovornih, te hitni program mjera za spas i sanaciju svih javnih institucija i preduzeća od životnog značaja za ģrađane Tuzlanskog kantona. ˝Mislim da će ova sjednica koju je Klub Demkratske fronte TK pokrenuo, konačno podvući crtu, te da ćemo svi zajedno uz podršku javnog mnijenja i građana barem sanirati stanje i spasiti nas od propadanja. Borit ću se protiv kriminala i korupcije svim svojim kapacitetima, nastavit ću da se nosim sa svim lažima i poturanjima koje kriminalne učmale strukture vode protiv mene lično i mojih drugova i drugarica˝, zaključio je Mešalić. 

Izvor: Tip.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti