23.06.2024.
HomeSvijetPoslao ga Putin: Lukašenko u posjeti Kini

Poslao ga Putin: Lukašenko u posjeti Kini

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u državnu posjetu Kini, gdje će razgovarati sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, najvišim kineskim zvaničnicima i rukovodstvom velikih kineskih korporacija, prenosi Tanjug pozivajući se na rusku agenciju Tass.

Prvi potpredsjednik vlade Bjelorusije Nikolaj Snopkov rekao je medijima da se očekuje da će lideri Bjelorusije i Kine usvojiti zajedničku deklaraciju o smjernicama i mehanizmima za nadogradnju prethodne deklaracije o “svevremenskom” i sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, potpisanoj na prethodnom sastanku u Samarkandu.

Kako je najavljeno, bit će potpisan i čitav paket “temeljnih dokumenata za uspostavljanje strukture odnosa” između dvije zemlje u narednih pet do deset godina.

Bjeloruski čelnik, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putna, otputovao je u Kinu u vrijeme kada Zapad sve češće izražava zabrinutost da bi službeni Peking mogao poslati oružje Moskvi za rat protiv Ukrajine.

Kina zasad odbacuje takve optužbe, pozivajući na mirno rješavanje sukoba u Ukrajini, ali nikada nije jasno osudila Putinovu invaziju na susjednu zemlju.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti