12.06.2024.
HomeSvijetAmerikanci otkrivaju: Pandemiju koronavirusa uzrokovao incident u laboratoriju u kineskom Wuhanu

Amerikanci otkrivaju: Pandemiju koronavirusa uzrokovao incident u laboratoriju u kineskom Wuhanu

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je u utorak da je agencija procijenila da je pandemiju koronavirusa vjerojatno uzrokovao incident u laboratoriju u kineskom Wuhanu.

“FBI već neko vrijeme procjenjuje da je izvor pandemije najvjerojatnije potencijalni laboratorijski incident u Wuhanu”, rekao je Wray za Fox News.

Njegova izjava uslijedila je nakon nedjeljnog izvješća Wall Street Journala po kojemu je američko ministarstvo energetike s malom pouzdanošću procijenilo da je pandemija nastala nenamjernim curenjem virusa iz kineskog laboratorija.

Dio agencija smatra da je pandemija vjerojatno rezultat prirodnog prijenosa, a neke su neodlučne, izvijestio je Journal.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u ponedjeljak da američka vlada nema konačan zaključak i konsenzus o podrijetlu pandemije.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo se na izvješće Svjetske zdravstvene organizacije i Kine koje je ukazivalo na prirodno podrijetlo pandemije, a ne na curenje iz laboratorija.

Wray je rekao da ne može podijeliti puno pojedinosti o procjeni agencije jer su to povjerljive informacije.

Optužio je kinesku vladu da “čini sve što može kako bi pokušala spriječiti i pomutiti” napore Sjedinjenih Država i drugih zemalja da saznaju više o podrijetlu pandemije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti