15.07.2024.
HomeNovostiUduplan izvoz uglja iz BiH, najviše otišlo u Srbiju; Bosanski ćumur za...

Uduplan izvoz uglja iz BiH, najviše otišlo u Srbiju; Bosanski ćumur za srpsko vurunče

Zbog energetske krize u cijeloj Evropi izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je u prvih sedam mjeseci povećan duplo u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prvih sedam mjeseci ove godine izvezena su 206.720.672 kilograma uglja ukupne vrijednosti 30.530.972 KM.

“Tokom ove godine ubjedljivo najviše uglja izvezeno je u Srbiju, i to za sumu od 28.238.690 KM. Nakon Srbije, najviše uglja izvezeno je za Hrvatsku, i to za 1.646.233 KM. Ugalj iz BiH je ove godine još otišao za Austriju, Mađarsku, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Njemačku, Poljsku”, stoji u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U istom periodu prošle godine iz BiH je izvezeno 88.601.980 kilograma uglja ukupne vrijednosti 14.035.982 KM.

“U prvih sedam mjeseci prošle godine najviše uglja je takođe izvezeno u Srbiju, i to za iznos od 7.181.331 KM, pa zatim slijedi izvoz u Njemačku, Hrvatsku i tako dalje”, ističe se u podacima UIO BiH.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević istakao je za “Nezavisne novine” da je činjenica da je 80 ili čak 90 odsto uglja ove godine izvezeno u Srbiju.

“Najveći razlog ovako povećanog izvoza uglja u Srbiju su potrebe susjedne države za narednu sezonu grijanja i proizvodnju električne energije. Domaći rudnici su profitirali jer je duplo veći izvoz. S jedne strane imamo korist jer rudnici ostvaruju veće prihode, ali s druge strane imamo problem na domaćem tržištu, posebno u Tuzlanskom kantonu, jer naši građani teško dolaze do uglja koji će im biti potreban za narednu sezonu grijanja”, objašnjava Bečarević.

Na pitanje hoće li biti problema na domaćem tržištu zbog povećanog obima izvoza uglja, Bečarević odgovara da već ima problema.

“Opet kažem, građani u Tuzlanskom kantonu, koji je epicentar proizvodnje uglja u Bosni i Hercegovini, ne mogu da dođu do onoga što su već platili. Malo je apsurdna situacija, ali nadamo se da će se situacija stabilizirati jer ipak ide zima”, istakao je Bečarević.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, kazao je da FBiH ima veći broj rudnika te da RS ima tri rudnika koji su vezani za termoelektrane i da su oni u njihovoj funkciji.

“Energetska kriza je prisutna u čitavoj Evropi, a znamo i da Srbija ima problema sa snabdijevanjem i stanovništva i privrede električnom energijom pa traži mogućnosti da se što više dobije kvalitetne energije sa strane i da se podmire njihove potrebe. Ovo nije iznenađujući podatak, ali treba se nadati da ovoliki izvoz neće narušiti domaće tržište kao što imamo primjer s izvozom peleta i ogrevnog drveta. Ako se to ne kontroliše, tržišni uslovi i težnja za dodatnim profitom mogu ugroziti domaći konzum i to ne bi bilo nikako dobro”, naglasio je Ćorić.

Elvir Salihović, direktor Rudnika mrkog uglja Banovići, kazao je ranije za “Nezavisne” da je veća potražnja za ugljem evidentna i to ne samo zbog rata u Ukrajini, nego i zbog poremećaja na svjetskom tržištu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti