01.03.2024.
HomeNovostiLogičan kraj partijskog aparatčika: Propali politički kadar - Kadrija

Logičan kraj partijskog aparatčika: Propali politički kadar – Kadrija

Kadrija Hodžić kojeg je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović vidio u ulozi ambasadora BiH u Turskoj, odustao je od potencijalne diplomatske misije nakon što je portal Klix.ba prošle sedmice objavio pozadinu cijele priče i da insistiranje Bećirovića na ovom prijedlogu može samo ugroziti odnose Ankare i Sarajeva.
Kako saznajemo, nekadašnji premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić (SDP) je prethodnih dana, u konsultaciji sa Bećirovićem, donio odluku da se povuče iz kandidature za ambasadora BiH u Republici Turskoj.Nakon toga je i zvanično stiglo obavještenje u Ministarstvo vanjskih poslova BiH iz Bećirovićevog kabineta da odustaju od Kadrije Hodžića kao prijedloga za ambasadora.

Bećirović sada mora predložiti novo ime, ali tek nakon što bude usaglašeno na sjednici sa preostala dva člana Predsjedništva BiH. To bi se moglo dogoditi već na nekoj od narednih sjednica kolektivnog šefa države nakon čega će uputiti novi prijedlog prema MVP, a MVP dostaviti turskim institucijama.

Iz Bećirovićevog kabineta ni sada, a ni prošle sedmice, nisu željeli zvanično odgovoriti na pitanja koja smo postavili na ovu temu. Kadrija Hodžić također nije odgovorio na nekoliko poziva i poruka.

Također saznajemo da će dva Bećirovićeva savjetnika u narednim danima boraviti u službenoj posjeti Turskoj.

Interesantno, jutro nakon što smo otkrili ovu priču, Denis Bećirović je održao svoj Savjet za vanjsku politiku. U zvaničnom saopćenju nakon sastanka, ovo pitanje kao ni Turska nije ni spomenuto, iako se radi o jednom od najvažnijih saveznika BiH.

Kao što je Klix.ba pisao, po samoj objavi imena kandidata krajem prošle godine, Bećiroviću je sa više strana signalizirano da Kadrija Hodžić nije poželjna osoba u ulozi ambasadora u Turskoj i da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo najbolje da predloži novo ime jer Hodžić neće dobiti agreman ukoliko takav zahtjev i zvanično ode već će samo napraviti velike probleme.

Ipak, uprkos ovim nedvosmislenim porukama koje su različitim putevima došli do Bećirovićevog kabineta, tek kada je Klix.ba objavio priču, Bećirović će predložiti novo ime. Odugovlačenjem i ne povlačenjem imena Kadrije Hodžića kao prijedloga za ambasadora, dovedeni su u pitanje kvalitetni bilateralni odnosi Ankare i Sarajeva.

Razlog turskog “odbijanja” Kadrije Hodžića su pisma čiji je potpisnik bio i on 2016. i 2019. godine, a u kojima se žestoko kritikovala turska vlast na čelu sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. U jednom od pisama, onom iz 2016. godine, Hodžić je stao iz riječi da se “BiH pretvara u Erdoganov pašaluk”.

Bio je potpisnik i drugog pisma, skupa sa grupom intelektualaca iz BiH, nakon najave da će Turska od Bosne i Hercegovine tražiti izručenje njenih građana koji se dovode u vezu sa organizacijom FETO, koju turska vlast sumnjiči za organizaciju terorističkog napada u julu 2016. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti