24.02.2024.
HomeNovostiDuh Franje Tuđmana izazvao diplomatski skandal u Sarajevu: Plenković se nije pojavio...

Duh Franje Tuđmana izazvao diplomatski skandal u Sarajevu: Plenković se nije pojavio u Predsjedništvu BiH zbog Komšića

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović dočekali su danas predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Iza njih su postavljene zastave Hrvatske, Nizozemske, Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Iako je trebao stići i premijer Hrvatske Andrej Plenković i stati ispred zastave Hrvatske, on se nije pojavio. Razlog je Željko Komšić kojeg zvaničnici u Hrvatskoj ne smatraju “legitimnim članom Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda”.

Time je predsjednik Vlade Republike Hrvatske iskazao duboko nepoštovanje prema institucijama BiH i njenim legalno izabranim zvaničnicima.

Plenković je jučer stigao u Sarajevu te održao sastanke sa delegacijom Islamske zajednice u BiH i Vrhbosanskom nadbiskupijom te večerao sa vrhom HDZ-a na čelu sa Draganom Čovićem, Borjanom Krišto i Lidijom Bradarom.

Danas je trebao u Predsjedništvu BiH, skupa sa Ursulom von der Leyen i Markom Rutteom, razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH.

No, očito nije planirao da će na svom radnom mjestu biti i Komšić koji je prethodnih dana bio van zemlje. Kada je Plenković dobio potvrdu da će Komšić biti u zgradi Predsjedništva BIH, odučio je ne doći.

Inače, ova posjeta se dešava u trenutku kada naša država prolazi veliki test spremnosti da do marta ispuni uslove kako bi i službeno otvorili pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

BiH je u novembru dobila uslovno zeleno svjetlo za početak pregovora, odnosno onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti