19.04.2024.
HomeLifestyleLijek jeseni: Šta sve liječi bundeva?

Lijek jeseni: Šta sve liječi bundeva?

Znanstvenici su dokazali da bundeva sadrži karotenoida, koji su zaslužni za narančastu boju ove namirnice, ali i za mnoga ljekovita svojstva bundeve. Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati i kao provitamini vitamina A, jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A.

Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.

Omega-3 masne kiselina pretvara se u masnu kiselinu EPA, kojom obiluje riba, a za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprječava promjene ritma rada srca. S druge strane, ALA kiselina snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sustava.

Osim što je zbog koncentracije provitamina A odličan izvor vitamina A, također je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko djelovanje antioksidansa koristi ne samo zdravlju srca, već i cjelokupnom zdravlju jer pomažu u sprečavanju razvoja ateroskleroze.

Budući da sadrži čak 90 posto vode, lako se probavlja, a sadrži i vlakna. Odlična je za sve koji imaju probleme s probavom jer potiče probavu i smiruje upale probavnog trakta.

Kako piše N1, ona omogućava i bolju funkciju jetre i žuči jer sadrži enzime koji razgrađuju masnoću u krvi. Pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sistema i sprečava nastanak bubrežnog kamenca.

Bundeva se može konzumirati sirova, kuhana, pečena ili pržena. Osim mesnatog dijela, koriste se i sjemenke.

Sjemenke bundeve sadrže neusporedivo veću energetsku i hranjivu vrijednost od mesnatog, jestivog dijela bundeve.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti