14.07.2024.
HomeNovostiBill Gates upozorava: „Ukoliko se stvari budu tako odvijale, prijeti nam još...

Bill Gates upozorava: „Ukoliko se stvari budu tako odvijale, prijeti nam još gora i smrtonosnija pandemija…“

Milijarder i filantrop Bill Gates pozvao je da lijekovi za Covid-19 i potencijalno cjepivo budu dostupni zemljama i ljudima kojima su najpotrebniji, a ne “onome ko više plati”, rekavši da će oslanjanje na tržišne uvjete produžiti smrtonosnu pandemiju.

“Ako jednostavno dopustimo da lijekovi i cjepivo odu onome ko najviše plati umjesto ljudima i mjestima gdje su najpotrebniji, imat ćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju”, rekao je osnivač Microsofta u videoporuci objavljenoj u subotu tokom virtuelne konferencije na temu Covida-19 koju je organiziralo Međunarodno društvo za borbu protiv AIDS-a.

“Trebamo da čelnici donesu ove teške odluke o distribuciji koja se temelji na jednakosti, a ne samo na faktorima koje određuje tržište.”

Sa stotinama projekata kojima je cilj pronaći cjepivo i vladama u Europi i SAD-u koje ulažu milijarde dolara u istraživanja, ispitivanja i proizvodnju, postoji zabrinutost da bi bogatije nacije mogle za sebe osigurati obećane lijekove protiv koronavirusa, ostavivši zemlje u razvoju praznih ruku.

EK i WHO upozorili na nezdravo nadmetanje u pronalasku cjepiva

Europska komisija i Svjetska zdravstvena organizacija upozorile su na nezdravo nadmetanje u pronalasku lijeka koji će biti ključan za spašavanje života i rješavanje ekonomskog kaosa koji je izazvao virus, dok su neki dužnosnici u Washingtonu rekli da će im prioritet biti američki građani.

Gates je rekao da su napori počeli prije dva desetljeća kao borba s globalnom HIV/AIDS krizom, kad su se zemlje udružile kako bi pronašle i lijek učinile dostupnim u većem dijelu svijeta uključujući i Afriku te da to može služiti kao model da se lijek za Covid-19 učini široko dostupnim.

Kao primjere je izdvojio Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije iz 2002. godine i Predsjednikov vanredni plan za AIDS sa sjedištem u SAD-u kojima je cilj bio dostaviti ljudima lijekove da se bore s nekima od najsmrtonosnijih bolesti.

“Jedna od najboljih lekcija u borbi protiv HIV-a/AIDS-a je važnost izgradnje velikog, poštenog globalnog distribucijskog sustava kako bi lijekovi stigli do svih”, rekao je Gates.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti