23.06.2024.
HomeNovostiKurti potvrdio da se razmatra 15 modela koje je EU predložila za...

Kurti potvrdio da se razmatra 15 modela koje je EU predložila za srpsku zajednicu na Kosovu

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da njegovi savjetnici i neki od ministara razmatraju 15 modela za Zajednicu opština sa srpskom većinom, koje je predstavio specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak.

Kurti je, odgovarajući na pitanja novinara tokom posjete opštini Kamenica, rekao da će iz ovih modela tretmana nacionalnih manjina u Evropskoj uniji tražiti elemente i za manjine na Kosovu kako bi bile na pravom nivou.

“Modeli koje je predstavio evropski izaslanik Lajčak su različita rješenja za nacionalne manjine u zemljama Evropske unije. Ukupno ih je petnaest, dobro poznatih. Ne pominjem nijedan da ne bih ugrozio ili zaboravio neki. Međutim, u zemljama EU-a poznato je da pored većinskog stanovništva ima i manjina i pomenuto je 15 takvih slučajeva, neki noviji, neki raniji i prije postojanja EU. Ali, vjerujem da su to modeli iz kojih možemo uzeti elemente da, ne samo ljudska prava, već i prava nacionalnih manjina, budu na pravom nivou u našoj zemlji”, naglasio je Kurti.

Kurti je rekao da, iako se ovi modeli ispituju, u nekim aspektima neće biti kompromisa.

“Njima (modelima) bave se moji savjetnici, neki od ministara, kako bi vidjeli šta je najpovoljnije. Naravno, ustavnost, zakonitost, jednakost, funkcionisanje države su nešto sa čime se nikada i nigdje ne pravi kompromis”, rekao je Kurti.

Kurti će se sastati 18. marta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji.

Taj sastanak, koji se održava na poziv visokog predstavnika EU Josepa Borrella, biće usredsređen na finalizaciju Aneksa za implementaciju EU Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Kurti i Vučić su se 27. februara u Briselu saglasili da nema potrebe za daljom raspravom o tekstu EU sporazuma.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti