20.06.2024.
HomeSvijetAmerika, Britanija i Australija potpisale historijski sporazum o proizvodnji podmornica zbog otpora...

Amerika, Britanija i Australija potpisale historijski sporazum o proizvodnji podmornica zbog otpora kineskom utjecaju u Indopacifiku

Sjedinjene Američke Države, Australija i Velika Britanija u otkrile su pojedinosti plana da se Australiji osiguraju jurišne podmornice na nuklearni pogon početkom idućeg desetljeća kako bi se suprotstavili kineskim ambicijama u indopacifičkom području, prenosi Hina.

Obraćajući se na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Diegu, u pratnji australskog premijera Anthonyja Albanesea i britanskog premijera Rishija Sunaka, američki predsjednik Joe Biden nazvao je sporazum u okviru partnerstva AUKUS 2021. dijelom zajedničke predanosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku s dva “najpostojanija i najsposobnija saveznika” Amerike.

Sunak je istaknuo da je riječ o “moćnom partnerstvu”.

“To znači da će po prvi put tri flote podmornica sarađivati preko Atlantika i Pacifika održavajući naše okeane slobodnima u narednim desetljećima”, dodao je.

Tri podmornice Australiji

Prema sporazumu, SAD će prodati Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia početkom 2030-ih uz mogućnost da Australija kupi još dvije ako to bude potrebno, stoji u zajedničkom saopćenju.

Rečeno je da će projekat kulminirati britanskom i australskom proizvodnjom nove klase podmornica SSN-AUKUS – “trilateralno razvijenog” plovila temeljenog na britanskom dizajnu sljedeće generacije koje bi se proizvodio u Velikoj Britaniji i Australiji uz najnaprednije američke tehnologije.

Velika Britanija će dobiti svoju prvu podmornicu SSN-AUKUS u kasnim 2030-ima, a Australija će dobiti tu podmornicu u ranim 2040-ima.

BAE Systems i Rolls-Royce proizvodit će podmornice.

“Sporazum AUKUS koji potvrđujemo ovdje u San Diegu predstavlja najveće pojedinačno ulaganje u australske odbrambene kapacitete u našoj historiji, jačanje australske nacionalne sigurnosti i stabilnosti u našoj regiji”, rekao je Albanese na ceremoniji.

Australski vojni dužnosnik kazao je da će projekt koštati 368 milijardi australskih dolara do 2055.

Washington u sklopu AUKUS-a prvi put dijeli nuklearnu tehnologiju od 1950-ih kada ju je podijelio s Velikom Britanijom.

Historijski sporazum

Biden je naglasio da je riječ o podmornicama na nuklearni pogon, ali da one nisu naoružane nuklearnim oružjem.

“Ovi brodovi na sebi neće imati nuklearno oružje bilo koje vrste”, rekao je.

Kina je osudila AUKUS kao nezakonitu nuklearnu proliferaciju.

Pokrećući partnerstvo, Australija je također uznemirila Francusku iznenadnim otkazivanjem ugovora o kupnji francuskih konvencionalnih podmornica.

Upitan brine li se da će Kina sporazum o podmornici shvatiti kao agresiju, Biden je odgovorio ne.

Dodao je kako očekuje da će uskoro razgovarati s kineskim čelnikom Xi Jinpingom, ali nije želio reći kada.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ukazao je u petak na vojno jačanje Pekinga, uključujući podmornice na nuklearni pogon.

“Komunicirali smo s njima o AUKUS-u i tražili od njih više informacija o njihovim namjerama”, kazao je.

Australija je ponudila Kini brifing o ugovoru o podmornicama, ali za sada nije stigao odgovor Pekinga, rekao je australski ministar odbrane Richard Marles.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti