23.06.2024.
HomeNovostiMinistarski vapaji iz Srbije: "Trebamo uvesti sankcije Rusiji, ovo je neizdrživo!"

Ministarski vapaji iz Srbije: “Trebamo uvesti sankcije Rusiji, ovo je neizdrživo!”

Srpski ministar privrede Rade Basta je u objavi na Instagramu zatražio od Vlade Srbije da se hitno izjasni o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, javlja Nova.rs. Njegov prijedlog je podržao i ministar bez portfelja, te potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević.

“Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede gledam koliki se pritisak vrši na predsednika  Srbije Aleksandra Vučića, a da mi šutimo, to ne mogu prihvatiti. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u obrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, napisao je Basta.

“Sukobu se ne vidi kraj, a razuma je ponestalo”

Podsjetio je kako je i Srbija kroz istoriju bila suočena sa sankcijama i da je narod trpio teške ekonomske posljedice. Tvrdi kako upravo iz navedenih razloga Srbija još uvijek nije donijela odluku o uvođenju sankcija Rusiju, te da su se nadali kako će “prevladati razum i da će dvije strane sjesti za pregovarački stol”.

“Nažalost, s protokom vremena suočeni smo s jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvek stradaju male države i uslijed globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima”, upozorio je Basta.

“Srbija ima ozbiljnu, odgovornu i samostalnu politiku”

“Od početka rata osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, ali istovremeno štitimo nacionalne interese u odnosima s Ruskom Federacijom. Zbog toga se u prvi mah nismo pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplikuje, a zapadne zemlje oštro zamjeraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama”, dodao je srpski ministar.

Smatra da će srpska vlast na čelu s Aleksandrom Vučićem učinite sve kako bi sačuvala mir i stabilnost.

“Ekonomija je ključna za Srbiju i zato kao ministar privrede ukazujem kako i pored teške vanjskopolitičke situacije moramo sačuvati privredni rast i boriti se da naši građani bolje žive. Srbija ima svoju ozbiljnu, odgovornu i samostalnu politiku i nastavit će štititi svoje građane”, zaključio je Basta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti