Krizni štab FBiH traži od političkih stranaka da ne organizuju predizborne skupove

0

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva apeluju na političke stranke da u predizbornoj kampanji smanje fizičke kontakte ljudi, odnosno da ne održavaju skupove, nego da svoju predizborne aktivnosti održavaju online ili drugih komunikacijskih kanala kao što su TV, internet, plakati, printani materijali.

Kako je saopšteno u srijedu, 21. oktobra iz Kriznog štaba Federacije BiH (FBiH), pogoršanje epidemiološke situacije zbog korona virusa, te ubrzano širenje zaraze na području Federacije BiH zahtijeva ‘provođenje epidemioloških mjera i ličnu odgovornost’ te donošenje ispravnih odluka svih članova društva , kako bi se smanjio rizik od obolijevanja.

“Predizborna kampanja treba osigurati neupitno pravo glasača na pristup porukama svih političkih partija, kandidata i kandidatkinja, kako bi mogli donijeti informirane odluke, ali u isto vrijeme treba biti organizirana tako da se maksimalno smanji rizik od širenja COVID-19 i zaštiti zdravlje građana”, saopšteno je.

U saopštenju za javnost ukazali su na činjenicu da se COVID-19 prenosi s osobe na osobu, te zbog toga javna okupljanja predstavljaju poseban javnozdravstveni rizik s potencijalnim posljedicama.

“Postoje jasni dokazi da okupljanja pojačavaju širenje zaraznih bolesti. Prijenos je moguć tijekom putovanja na događaj, na samom događaju kao i nakon događaja kada se sudionici vrate u mjesto svog boravka”, naglašeno je.

Iz Kriznog štaba Federacije Bi Hsu pozvali sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da se prilikom provedbe svih modela predizborne kampanje koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju s ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera.

“Držanje fizičke distance od dva metra između osoba, nošenje zaštitnih maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često i temeljito pranje ili dezinfekcija ruku, te održavanje respiratorne higijene”, naveli su iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Lokalni izbori će biti organizovani u 64 opštinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština-opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika opština, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH, i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Na izborima u BiH, koji će biti održani 15. novembra 2020. učestvovaće 543 politička subjekta i to 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata, 72 koalicije, devet listi neovisnih kandidata i 71 neovisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) je za učešće na izborima ovjerila prijave 30.809 kandidata.

Deveti poslijeratni lokalni izbori u Bosni i Hercegovini biće održani u nedjelju, 15. novembra 2020, a na njima parvo glasa ima 3.283.194 birača.