22.07.2024.
HomeNovostiKoronavirus i školska nastava: Hoće li od septembra učenici u TK ponovo...

Koronavirus i školska nastava: Hoće li od septembra učenici u TK ponovo u školske klupe?

Učenici iz škola u Tuzlanskom kantonu novu školsku godinu, sudeći prema najavama obrazovnih vlasti dočekat će u školskim klupama. Ministarstvo za obrazovanje i nauku TK će pomoći u nabavci dezinfekcijskih sredstava za škole, a učenici, nastavnici i ostali zaposlenici u školama će imati obavezu poštovati higijenske mjere.

Online nastava kojom je u školama Tuzlanskog kantona završeno drugo polugodište bila je ogromno iskustvo za učenike i za njihove učitelje. Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, ponovo se može organizarati. Ali obrazovne vlasti se spremaju, s početkom nove školske godine vratiti učenike u škole.

– Pripremamo se da krenemo sve onako kako smo navikli. Ako budemo morali da se pridržavamo epidemioloških mjera, onda ćemo da pravimo grupe, da smanjujemo odjeljenja, jer istinski nam je bitno da zadržimo socijalizaciju među našom djecom, kaže Fahreta Brašnjić, ministrica za obrazovanje i nauku TK.

Za povratak u učionice spremni su i prosvjetni radnici.

– Mi smo svakako imali uspjeha s ovom nastavom koju smo ostvarili tokom drugog polugodišta, ali ništa se ne može mjeriti s onom nastavom u učionici. Najbolje bi bilo da napravimo neku kombinaciju između tog učenja u učionici i online nastave. A nadam se da ćemo naći najbolje rješenje do septembra, kaže Mensur Glavić, potpredsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK za RTVTK kaže:

– Mi se pripremamo kao da će sve biti normalno. Kao da će djeca doći, jer ništa ne može zamijeniti direktnu komunikaciju između djeteta i nastavnika u učionici, ali poštovat ćemo sve mjere koje donesu krizni štabovi.

U dogovoru sa kordinacijom ministara na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, kaže ministrica Brašnjić pratit će se eventualno širenje covid zaraze i prilagođavat će se mjere zaštite djece u toku školske godine.

– Sve je nastavilo da živi. Imamo i kupališta otvorena i kafiće i restorane, ja ne vidim razloga zašto bi nam djeca ostala kod kuće, jer čini mi se da jako puno gubimo. Izuzetno je dobro da smo mi imali online nastavu i mogućnost da završimo školu. Razvijat ćemo digitalizaciju, ali kad je u pitanju nastava, ja bih voljela da to bude ona prava nastava na koju smo navikli, dodaje ona.

Ukoliko sve bude po planu školska godina u Tuzlanskom kantonu, počet će u utorak 1. septembra.

 

 

 

RTVTK

Novinarka: Azra Mešić

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti