Korona pokosila sveštenstvo SPC: Umrla četiri popa i jedna monahinja

0

Iako je mitropolit sedam dana bio negativan na Covid-19, a povukla mu se i upala pluća, njegovo zdravstveno stanje se naglo pogoršalo te je bio priključen i na respirator. Do pogoršanja zdravstvenog stanja Amfilohija je došlo zbog, laički rečeno, pojave zraka u grudnom košu koji mu pritišće srce.

Koronavirus hara Srbijom i regionom, bolnice su pune, zdravstveni radnici na izmaku snaga, svakog dana broj novooboljelih se drastično uvećava, a od borbe sa epidemijom nije pošteđena ni Srpska pravoslavna crkva, pa je od početka epidemije preminulo ukupno pet sveštenih lica, koliko je za sada poznato, piše Nova.rs.

Gotovo na samom početku epidemije stigla je vijest o prvoj smrti u sveštenim redovima.

Episkop valjevski Milutin preminuo je u 79. godini, 30. marta 2020. godine, od posljedice virusa Covid 19. Vladika Milutin izdahnuo je u ponedeljak, dva sata iza ponoći, u bolnici “Dragiša Mišović” u Beogradu, gdje se nalazio na liječenju.

Mitropolit Amfilohije koji je stajao na čelu litija u Crnoj Gori i kome se pripisuju zasluge za pad vlasti Mila Đukanovića i veliki politički zemljotres u ovoj zemlji, preminuo je u petak 30. oktobra 2020. godine u 8:20 časova, u Kliničko bolničkom Centru Crne Gore.

Mitropolitu Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan koronavirus, kada je i primljen u Klinički centar Crne Gore.

Iako je mitropolit nedelju dana bio negativan na Covid-19, a povukla mu se i upala pluća, njegovo zdravstveno stanje se naglo pogoršalo, te je bio priključen i na respirator. Do pogoršanja zdravstvenog stanja Amfilohija je došlo zbog, laički rečeno, pojave vazduha u grudnom košu koji mu pritiska srce.

Na sahrani Amfilohija 1. novemra, prisustvovao je patrijarh Irinej. Samo tri dana kasnije infekcija je konstatovana i kod poglavara SPC. Patrijarh Irinej je od 5. novembra bio na liječenju u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma”. Zvanična vijest o njegovoj smrti stigla je 20. novembra u ranim jutarnjim časovima.

Vijest je, međutim, prvo objavio predsjednik Srbije na svom Instagram profilu.

“Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze”, napisao je Vučić i tako praktično javnost obavijestio o smrti poglavara SPC.

Samo dan kasnije, 21. novembra, stigla je i vijest o smrti nekadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Artemija. Ovu informaciju objavila je predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković.
Iako svešteno lice, vladika Artemije se ne može računati kao pripadnik SPC, jer je on u novijoj istoriji Srpske pravoslavne crkve jedini koji je raščinjen i kome je uzet čin.

Vladika Artemije Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Isprva penzionisanje, a potom i rasčinjavanje dogodilo se po izboru patrijarha Irineja. Tada je taj njegov potez ocijenjen kao hrabar. Sabor SPC raščinio je penzionisanog vladiku raško-prizrenskog Artemija 19. novembra 2010. godine, prije tačno deset godina.

Istog dana, 21. oktobra, u Pećkoj patrijaršiji preminulula je monahinja Nina.

Podsjećamo, igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina izjavila je 16. novembra da je u tom manastiru deset monahinja zaraženo koronavirusom i da se sve nalaze u samozilozaciji. Igumanija je kazala da je i ona oboljela od Covida 19 i da je zbog upale pluća, deset dana bila u bolnici u Lapljem Selu kod Gračanice. Rekla je tada i da je manastir zaključan, i dok traje epidemija neće biti dozvoljene posjete.