Eksperimenti KP Kine na živim ljudima: Decenijama zaustavljan rast stanovništva, a sada se potiče natalitet

0

Kina planira u svoj petogodišnji plan za 2021. – 2025. uključiti nove demografske mjere kako bi se suočila s rapidnim starenjem stanovništva i potaknula natalitet, priopćili su u ponedjeljak kineski državni mediji.

U sklopu novih mjera poticanja demografskog rasta, Kina će parovima nuditi ekstenzivne financijske i druge beneficije, prenosi Hina, pozivajući se na službeni list China Daily.

„Bit će uvedene inkluzivnije pronatalitetne politike kako bi se popravila demografska slika, kvaliteta radne snage i struktura stanovništva“, kazao je Yuan Xin, potpredsjednik kineskog nacionalnog ureda za demografiju.

Kina je 1978. uvela kontroverznu “politiku jednog djeteta” kako bi zaustavljanjem rapidnog rasta populacije, osobito u ruralnim dijelovima zemlje, pokušala suzbiti siromaštvo i potaknuti ekonomski rast.

No, u odgovoru na snažno starenje stanovništva i opadanje broja radne snage, najmnogoljudnija zemlja svijeta odlučila je 2016. popustiti restrikcije i dopustiti parovima da imaju drugo dijete.

Neki stručnjaci sada tvrde da bi Kina trebala potpuno ukinuti sva ograničenja.

Pad broja radno sposobnog stanovništva

Krajem prošle godine, broj Kineza starih 60 ili više godina dostigao je 254 miliona, ili 18,1 posto ukupne populacije.

Očekuje se da će taj broj do 2025. skočiti na 300, a 2035. na 400 miliona, što bi snažno opteretilo zdravstveni i socijalni sistem u toj zemlji, tvrde demografski stručnjaci.

Također predviđaju da bi se, nastave li se sadašnji trendovi, broj radno sposobnog stanovništva do 2050. mogao smanjiti za 200 miliona.

Uprkos popuštanju politike jednog djeteta prije četiri godine, broj živorođene djece na hilljadu stanovnika pao je u 2019. na rekordno niskih 10,48, s 10,94 u godini ranije.

Politike usmjerene na suzbijanje rasta stanovništva sada moraju biti zamijenjene sistemom osmišljenim da potiče natalitet, izvijestio je državni list Legal Daily pozivajući se na vladine stručnjake.