Korona-kriza teško pogodila njemačke ugostitelje i hotelijere

0

Njemačka hotelijerska i ugostiteljska branša prošle godine je zabilježila smanjenje prometa za više od trećine, priopćio je Državni statistički ured u Wiesbadenu u petak.

Ugostiteljski i hotelijerski sektor zabilježio je prošle godine 39 posto manje prometa nego u 2019.“, priopćio je Državni ured za statistiku.

U prosincu 2020. je promet bio manji za 72 posto u usporedbi s veljačom iste godine, posljednjim mjesecom prije mjera ograničenja. U sklopu mjera borbe protiv pandemije koronavirusa, hotelijerima i ugostiteljima bio je zabranjen rad tijekom proljetnog zatvaranja te ponovno od početka studenog. Ova mjera je još uvijek na snazi.

Promet se donekle popravio tijekom ljetnih mjeseci, kada je restoranima i kafićima bilo dopušten primanje gostiju uz stroge higijenske uvijete.

Očaj među njemačkim ugostiteljima i hotelijerima

Predstavnici hotelijerskih i ugostiteljskih strukovnih udruga upozoravaju na katastrofalno stanje u branši i traže perspektivu izlaska iz mjera zatvaranja.

„Nakon godine dana pandemije, četiri mjeseca zatvaranja i zabrane putovanja, među ugostiteljima i hotelijerima se širi očaj“, rekao je Guido Zoellick, predsjednik strukovne udruge Dehoga. On govori o oko 70.000 objekata koji direktno stoje pred stečajem.On je od predstavnika savezne i pokrajinskih vlada zatražio da na svom sljedećem sastanku početkom ožujka donesu plan otvaranja ugostiteljskih i objekata za smještaj gostiju.

Istodobno udruga Dehoga kritizira i presporu isplatu pomoći ugostiteljima. Za razliku od isplata pomoći na proljeće, posljednjih mjeseci postupak podnošenja zahtjeva za pomoć je složeniji i moguće ga je podnijeti samo preko knjigovođa.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier je sredinom tjedna na sastanku s predstavnicima gospodarstva obećao okvirni plan za izlazak iz mjera zatvaranja za ugostitelje i hotelijere.

 

 

 

 

 

hina