19.05.2024.
HomeSvijetKongresni Odbor preporučio podizanje optužnice protiv Trumpa

Kongresni Odbor preporučio podizanje optužnice protiv Trumpa

Kongresni Odbor koji vodi istragu o napadima od 6. januara odobrio je kaznene prijave protiv Donalda Trumpa zbog njegove uloge u pokušaju poništavanja izbora iz 2020. godine, izvijestio je Al Jazeerin novinar iz Washingtona Ivica Puljić.

“Odluka je donesena jednoglasno”, rekao je Puljić.

Kongresni Odbor preporučio je da se bivšeg predsjednika kazneno goni zbog ometanja službenog procesa (ovjera rezultata predsjedničkih izbora), urote protiv američke države i lažnih izjava.

“Komisija je prikupila značajne dokaze koji pokazuju da je Trump namjeravao poremetiti mirnu tranziciju vlasti kako je predviđeno našim Ustavom”, rekao je zastupnik u Zastupničkom domu Jamie Raskin neposredno prije glasanja.

“Vjerujemo da dokazi prikupljeni tokom naše istrage opravdavaju preporuku kaznenog progona protiv Donalda Trumpa”, dodao je.

Ove optužbe kažnjive su zatvorskom kaznom i diskvalifikacijom obnašanja javne dužnosti. Bivši predsjednik najavio je da će se ponovno okušati u utrci za Bijelu kuću 2024. godine.

Odbor nema ovlasti pokretati te kaznene postupke i može samo izdati preporuku Ministarstvu pravosuđa SAD-a, koje jedino ima ovlasti podići optužnicu protiv bivšeg američkog predsjednika, ako to bude potrebno.

Članovi povjerenstva, sedmero demokrata i dvoje republikanaca, počeli su u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu iznositi zaključke svoje duge istrage o napadu na Capitol 6. januara 2021. u sklopu koje su ispitali hiljade ljudi, proučili brdo dokumenata i održali medijski jako pozorno praćena javna saslušanja.

Pristaše bivšeg predsjednika Trumpa tog su dana, tvrdeći – netačno – kao i on da mu je Joe Biden “ukrao” predsjedničke izbore 2020, nasilno napali sjedište Kongresa u Washingtonu kako bi zaustavili potvrdu rezultata, što je potreslo američko demokratiju.

“Ubacivanje biračkog listića u biračku kutiju u Sjedinjenim Američkim Državama djelo je vjere i nade”, rekao je na početku sjednice demokrat Bennie Thompson, predsjednik istražnog odbora.

“Ta vjera u naš sistem temelj je američke demokratije. Ako je povjerenje uništeno, uništena je i naša demokratija. Donald Trump je uništio to povjerenje. Izgubio je izbore 2020. i znao je to, ali je izabrao pokušati ostati na vlasti”, dodao je.

Cheney: Trump nije sposoban obnašati javne dužnosti

Potpredsjednica odbora, republikanka Liz Cheney, ocijenila je da su ti postupci pokazali da on “nije sposoban” obnašati nove javne dužnosti.

“Ko kod se tako ponaša u tom trenutku ne može više nikada obnašati javnu dužnost u ovoj zemlji”, rekla je.

Najmanje petero ljudi poginulo je u tom napadu, a stotine su zbog nasilja kazneno gonjene.

Konačni izvještaj o istrazi bit će objavljen u srijedu.

Trump: Članovi povjerenstva su propalice

Trump je putem svoje platforme Truth Social u svom tipičnom stilu poručio da su članovi Odbora “socijalni slučajevi i propalice”.

Branio je svoj govor 6. januara 2021. i druge poteze tog dana kao “umjerene i pune ljubavi”.

Svoje je pristaše tada pozvao da se “bore poput đavola”.

Trump je optužen da je vršio pritisak na potpredsjednika Mikea Pencea i izborne dužnosnike, posebno u Georgiji i Arizoni, da ponište rezultate predsjedničkih izbora.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti