23.07.2024.
HomeNovostiKOMŠIĆ "PONIŠTIO" ČOVIĆA: "Nikakva teritorijalna reorganizacija na etničkom principu nije moguća"

KOMŠIĆ “PONIŠTIO” ČOVIĆA: “Nikakva teritorijalna reorganizacija na etničkom principu nije moguća”

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH reagirao je na najave Dragana Čovića da će tražiti teritorijalnu reorganizaciju.

“Nikakva teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine, na etničkom principu i raspakivanje Dejtonskog sporazuma, u ovakvim političkim okolnostima nije moguća, a da to ne proizvede sukobe. Oni koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju BiH time samo vrše pritisak, i šalju jednu vrstu javne prijetnje kako bi se njihovi anticivilizacijski i antievropski zahtjevi o izmjenama Izbornog zakona ispunili.

Oni koji o eventualnim rješenjima donose odluke prijetnje etnoteritorijalnom reorganizacijom ne smiju uzeti kao realnost, pored brojnih prijedloga probosanskih stranaka o ograničenim izmjenama Ustava i izbornim zakonima koji su u više navrata dostavljani u parlamentarnu proceduru ali i na uvid međunarodnim zvaničnicima”, kazao je Komšić.

Podsjetimo, Čović je kazao da ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona i ako ne bude rješenja što se tiče osiguranja oko ustavne jednakosti i legitimnog predstavljanja, da će HNS jasno odgovoriti.

“Predložit ćemo drugačija rješenja ustroja, pa i teritorijalne reorganizacije BiH, što su na različite tumači. Mi već na tome radimo u cilju da to bude racionalno rješenje. Legitimno je s naše strane da predlažemo promjenu Ustava BiH. Ako je ikada Bosna i Hercegovina bila podijeljena, onda je danas snažno podijeljena dva entiteta, Brčko distrikt, deset kantona, ne rade državen institucije”, konstatirao je dodajući da će se time baviti nakon izbora.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti