18.07.2024.
HomeNovostiČija su imena na stranačkim kompenzacijskim listama: Za 25 mandata boriće se...

Čija su imena na stranačkim kompenzacijskim listama: Za 25 mandata boriće se 230 kandidata

Od 98 članova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koje neposredno biraju birači registrovani u centralni birački spisak za glasanje za teritoriju FBiH, 73 se bira iz 12 višečlanih izbornih jedinica, a 25 su kompenzacijski mandati izabrani s teritorije Federacije BiH u cjelini.

STARI ZNANCI

Upravo za ovih 25 mandata u utrci je ukupno 230 kandidata, koji se nalaze i na redovnim listama. Najviše kandidata, njih 27, na kompenzacijsku listu za Predstavnički dom Parlamenta FBiH dao je BOSS. Nosilac liste je Fatmir Alispahić, koji je i nosilac liste ove stranke u izbornoj jedinici 3 (Lukavac, Srebrenik, Tuzla, Čelić). Iza njega je Adnana Šmigalović, treći je Kenan Gutić… SDPBiH je na kompenzacijsku listu stavio 25 kandidata. Nosilac liste je Damir Mašić, koji je na trećem mjestu na redovnoj listi ove stranke u izbornoj jedinici 7 (Novi Grad Sarajevo, Ilidža, Hadžići i Trnovo). Druga na ovoj listi je Lana Prlić, treći Ivan Boban…

Koalicija Država na kompenzacijsku listu stavila je 24 kandidata, a predvodi je Jasmina Numanović Stjepanović, koja je drugopozicionirana na redovnoj listi u Izbornoj jedinici 3. Na drugom mjestu je Adis Arapović, a na trećem Amer Obradović.

Po 15 kandidata na kompenzacijsku listu stavili su SBB, Naša stranka i DF. Kompenzacijsku listu SBB-a za Predstavnički dom PFBiH nosi Šemsudin Kavazović, brat aktualnog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Na drugom mjestu je Sanela Prašović-Gadžo, aktualna zastupnica u Parlamentu FBiH.

Kompenzacijsku listu Naše stranke nosi aktualni zastupnik te stranke u Parlamentu Federacije BiH Mirsad Čamdžić. Aktuelna državna zastupnica Mirjana Marinković-Lepić je druga na listi, dok je konceptualni umjetnik Damir Nikšić na trećem mjestu.

Amir Ibrović, aktualni šef kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, nosi kompenzacijsku listu DF-a. Druga je Bibija Kerla, dok je treći Dževad Adžem, aktuelni zastupnik u ovom domu.

Na kompenzacijskoj listi SDA je 14 kandidata, a nosi je Ivica Šarić. Na drugom mjestu je aktualna potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, dok je treći predsjednik KO SDA Tuzla Fahrudin Skopljak. Stranka za BiH na kompenzacijsku listu stavila je 13 kandidata, a nosi je Safet Omerović, druga je Edina Gabela, a treći Senad Čeljo. Po deset kandidata na kompenzacijskim listama imaju koalicija Povjerenje (NiP, SPUBiH), HRS i koalicija stranaka okupljena oko HDZ-a BiH.

Nosilac liste Povjerenje je Halil Bajramović, a HRS-a Marija Ćosić. HDZ-ovu listu nosi Mario Karamatić, druga je Delfa Dejanović, a treći Ivo Vincetić.

PDA i Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad te Za nove generacije imaju po osam kandidata. Nosioci lista su Elzina Pirić, Halil Arnaut i Minela Bučan. HDZ 1990 i SDBiH imaju po sedam kandidata, a njihovi nosioci lista su Luka Faletar i Nedžad Šećić.

DODATNO OSIGURANJE

Po tri kandidata nalaze se na listama BPS-a i BH Zelenih, a nosioci su Agan Delibajrić i Nahid Mehinović. Po dva kandidata na kompenzacijskoj listi imaju SNSD i Laburisti BiH, a nositeljice listi su Dušica Runić i Elma Đogić. Mirza Batalović nosilac je i jedini kandidat na kompenzacijskoj listi NES-a.

Postoji mogućnost da određeni kandidati, i ako ne dobiju dovoljan broj ličnih glasova ili ako stranka ne dobije glasove za dodjelu redovnih mandata, osvoje mandat upravo kroz kompenzaciju.

PIŠE: EDIN BARIMAC /Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti