20.07.2024.
HomeNovostiRatno maslijeđe: Čović već dugo komada Bosnu i Hercegovinu, ali to zove...

Ratno maslijeđe: Čović već dugo komada Bosnu i Hercegovinu, ali to zove “teritorijalnom reorganizacijom”

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Vitezu kazao da su izmjene Izbornog zakona ključan uslov za sve ostale političke procese u Bosni i Hercegovini.

Poručio je da su stranke sa sjedištem u Sarajevu nastojale održati status quo po pitanju Izbornog zakona te očekuje da Ured visokog predstavnika (OHR) nametne izmjene Izbornog zakona.

“Jasno je bilo da je strategija stranaka iz Sarajeva bila da se zadrži status quo. Mi smo do kraja ostali otvoreni. Vrlo jasno smo iznijeli stajalište po ovom pitanju. Nisam bio pobornik da OHR nameće bilo kakva rješenja po bilo kojem pitanju. Bosna i Hercegovina mora sama donositi odluke. No, ako je zadnja dva mjeseca intervenirao, onda očekujem da završi taj proces”, naglasio je Čović.

Očekuje uvjerljivu pobjedu stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te ukazao da HNS već radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine.

“Mi smo jasno poručili na vanrednom Saboru HNS-a da ako ne bude rješenja oko ustavne jednakosti i legitimnog predstavljanja, da ćemo jasno odgovoriti. Predložit ćemo drugačija rješenja ustroja, pa i teritorijalne reorganizacije, što su neki različito protumačili. Mi već na tome radimo u cilju da to bude racionalno rješenje. Ako je ikada Bosna i Hercegovina bila podijeljena, onda je danas snažno podijeljena”, konstatirao je.

Ocijenio je da Evropska unija neće dati Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo u Uniji ako se Izborni zakon ne izmijeni. Najavio je da će to biti i uslov za formiranje vlasti, prenosi nap.ba.

Čović je ponovio svoju tvrdnju da su članovi CIK-a “nelegitimni i nelegalni”. Prema njegovim riječima, ova institucija radi pod utjecajem jedne stranke, odnosno jedne porodice. Međutim, kazao je da prihvata odluke CIK-a, ali da to ne znači da se miri s načinom kako su imenovani njegovi članovi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti