27.05.2024.
HomeSvijetKo su ruski partizani koji se bore protiv Putina: Vrijeme je da...

Ko su ruski partizani koji se bore protiv Putina: Vrijeme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja

Duž ruske granice sa Ukrajinom izbile su borbe, nakon što su samoproglašene ruske partizanske snage pokrenule prekogranični napad i utvrdile da su prvi put tokom rata osvojile pogranično selo u Rusiji.

Ukrajina je odbacila povezanost sa ruskim partizanskim borcima, i podvukli su da oni u ovom slučaju djeluju nezavisno.

Iz dosadašnjih izvora nije poznato da li je ovo zaista samovoljna akcija partizana ili neki vid dugoročne strategije. To jeste donošenje ratnih zbivanja u Rusiju.

A postavljaju se i pitanja: ko su ti „ruski partizani“, zašto se bore protiv Putina i koji su njihovi motivi?

Najkraće rečeno, „Legija sloboda Rusiji“ sačinjena je od nekoliko stotina do nekoliko hiljada boraca, Rusa i ruskih građana, koji su se pobunili protiv Putinovog režim. I nakon početka rata u Ukrajini počeli da se bore na strani Kijeva.

U martu je legija proglašena terorističkom organizacijom u Rusiji, njenim članovima prijeti 20 godina zatvora.

“Mi smo isti Rusi kao i vi. Izdvajamo se samo po tome što više nismo željeli opravdavati postupke zločinca na vlasti i stali smo oružjem u odbranu naše i vaše slobode. Ali danas je vrijeme da svi preuzmu odgovornost za svoju budućnost. Vrijeme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja“, priopćila je Legija Sloboda Rusiji na društvenim mrežama, nakon događanja u regiji Belgorod.

U ponedjeljak je legija objavila i video u kojem zastava koja predstavlja rusku opoziciju, a i samu legiju vijori iznad Univerziteta u Moskvi.

Legija je formirana u martu 2022., nekoliko sedmica nakon početka Putinove invazije. Njihov civilni lider je bivši zastupnik u ruskoj Dumi Ilja Ponomarev. On je široj javnosti poznat kao jedini član parlamenta, Dume, koji je glasao protiv aneksije Krima.

Prvi dobrovoljci Legije počeli su obuku krajem marta 2022.. Prvi dobrovoljci Legije sloboda Rusiji počeli su preliminarnu obuku krajem marta 2022. Mnogi su se borili od 2014. sa desničarskim grupama kao što su Brigada Azov i Desni sektor . Navodno, pripadnici Oružanih snaga Ukrajine obučavali su dobrovoljce za korištenje protutenkovske rakete NLAW s ramena, a komandanti Legije su se upoznali sa operativnom situacijom na prvoj liniji fronta.

Legija koristi bijelo-plavo-bijelu zastavu umjesto službene bijelo-plavo-crvene zastave Rusije. Prema manifestu Legije, objavljenom na njihovom Telegram kanalu u aprilu, oni “nose vrijednosti Slobodnog čovjeka Nove Rusije – slobodu govora, slobodu izražavanja, slobodu izbora budućnosti”, a njihovi glavni ciljevi su rušenje Putinove vlade i “borba za Novu Rusiju“. Slovo L, prvo slovo riječi Legija i Sloboda, također koristi Legija kao jedan od svojih simbola.

Zvanični Telegram kanal je 20. jula 2022. objavio dvije poruke, u kojima su autori citirali ruskog carskog zvaničnika Petra Stolipina i napisali da Legija vidi „očuvanje ujedinjene i nedjeljive Rusije u granicama 1991.“ kao jednu od svojih ciljeva i protivi se separatizmu, te da je “najponiženiji i obespravljeniji među svim narodima Ruske Federacije ruski narod”.

Također je izneseno i nekoliko tvrdnji da „Legija sloboda Rusiji” nije prava grupa, već ukrajinski PR projekat. Ovu tvrdnju šire ruski mediji pod kontrolom države i Telegram kanali, koji Legiju nazivaju lažnom ili tvrdeći da su je stvorili ukrajinski obavještajci.

Illia Ponomarenko, izvještač za odbranu i sigurnost u Kyiv Independentu, komentirao je za The Moscow Times: „Možda ima nekih (ruskih) boraca, ali ostaje otvoreno pitanje da li je organizirano na način na koji je predstavljen… Jasnija je situacija sa Međunarodnom legijom — postoji veliki broj (stranih vojnika) i oni jesu učestvovali u borbama, na primjer, u Irpinu, Sijerodonjecku i Lisičansku. Ali malo se zna o Legiji“.

Moscow Times je također citirao izvještaj u Harper’s Magazinu koji “opisuje kako Ukrajina nije imala kapacitet da procesuira i rasporedi strane borce koji su hrlili u zemlju u sedmicama nakon invazije, i sugerirao da su strane jedinice više PR nego stvarnost”.

Ove tvrdnje o PR jedinici, pobili su skorašnji događaji na granici. Kao i male diverzije širom Rusije, kojima se Legija hvali na svojim kanalim na društvenim mrežama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti