27.05.2024.
HomeNovostiDodik će zbog susreta s Putinom platiti visoku cijenu: Kritike i zahtjev...

Dodik će zbog susreta s Putinom platiti visoku cijenu: Kritike i zahtjev za novim sankcijama od Europe do Amerike

Predsjednik bh entiteta Milorad Dodik susreo se u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javlja RTRS, entitetska TV stanica bliska Dodiku.

Susret s Putinom je izazvao oštre kritike prvenstveno od strane Evropske Unije, ali i Washingtona, a kako je za Glas Amerike ranije rekao Gabriel Escobar, visoki zvaničnik State Departmenta zadužen za Balkan, “… svaka zemlja koja čvrsto vjeruje da će joj Rusija biti dugoročni strateški partner, pravi veliku grešku. U Evropi, uključujući Balkan, vidimo da je većina zemalja u ovoj situaciji na pravoj strani, ….i bismo voljeli da se tako i nastavi. U ovom povijesnom trenutku trend pokazuje da je većina na pravoj strani, bez obzira na individualne izjave, i individualne akcije i poteze”, rekao je Escobar.

Radio Slobodna Evropa prenosi poziv njemačkog europarlamentarca na evropske sankcije Dodiku.

“Sramota je da će se Milorad Dodik ponovo sresti s Putinom. Od početka ruskog rata protiv Ukrajine susreli su se već dva puta. To je pogrešan signal prema članstvu BiH u EU. Time sebi čini pravu “medvjeđu uslugu”.

Ovako za Radio Slobodna Evropa (RSE) odlazak predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u Moskvu, 23. maja komentira Dietmar Köster, zastupnik Socijaldemokratske partije Njemačke u Evropskom parlamentu.

On je sudjelovao u izradi izvještaja i rezolucije o napretku BiH za 2022. godinu. Ovaj evropski parlamentarac je u raspravama pred Evropskim parlamentom zagovarao sankcije EU za Milorada Dodika.

“ Niti jedna vlada , ni na kojem nivou, ne bi trebala u ovomtrenutku proširivati suradnju sa Rusijom, dok ta zemlja provodi agresiju protiv Ukraine, kazao je za Glas Amerike Glasnogovornik State Departmnta komentirajuući današnji susret predsjednika RS Milorada Dodika s ruskim liderom Putinom:

Odluka predsjednika RS a, Milorada Dodika, da se sastane s Vladimirom Putinom , dok Rusija u isto vrijeme otvoreno krši osnove i zakone medjunardonog poretka , kao i Dodikova odluka da odlikuje Putina ranije – su kratkovidi potezi koji ne služe interesima gradjana RS-a. Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i bezbjednoj budućnosti , što svi gradjani BiH žele, uključujući stanovnike Rsa, prolazi kroz Brussels, a ne kroz Moskvu. Stoga smatramo Dodikov put kontra-produktivnim i nadasve štetnim, stiže iz State Departmenta.

Dodik se susreo isti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na marginama skupa “na kojem je bilo više od 500 zvanica sa najvišeg nivoa Ruske Federacije i susjednih zemalja”.

To je Dodikova treća posjeta Moskvi za godinu dana. Dolazi nakon izjave zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandra Gruška koji je polovinom maja najavio da će Rusija nastaviti da ulaže u Republiku Srpsku(RS).

To je, istovremeno, i drugi put u ovom mjesecu da Kremlj otvoreno govori o podršci vlastima ovog bh. entiteta, čiji lider Milorad Dodik zagovara otcjepljenje RS od države Bosne i Hercegovine. Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov 11. maja je najavio jačanje veza Rusije i RS.

Dodika su sankcionirale Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zbog koruptivnih aktivnosti, pokušaja urušavanja Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja stabilnosti BiH i cijele regije. Zbog protivljenja, prije svih Mađarske, EU nije sankcionirala Dodika.

Ovo je osmi susret Dodika i Putina od 2014. godine u Rusiji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti