Ko stoji iza sajber napada na Crnu Goru?

0

Ministar javne uprave Crne Gore Maraš Dukaj saopštio je večeras da iza sajber napada na infrastrukturu Crne Gore stoji kriminalna grupa “Kuba ransomver”.

“Već smo dobili zvaničnu potvrdu i već je to navedeno na Dark vebu, gdje će se objavljivati dokumenta koja su već hakovana iz određenih računara u našem sistemu. Ova grupa je formirala poseban virus za ovaj napad, virus koji se ne može kreirati ni za mjesec, a možda ni za godinu. Napadi su planirani u određenom periodu. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigdje do sada nije upotrijebljen”, istakao je Dukaj za RTCG.

Hakeri nisu ciljali posebno nijednu instituciju, istakao je Dukaj.

“Sačuvali smo državu i informacioni sistem, sačuvali smo lične podatke građana. Što se štete tiče, detaljno u ovom trenutku ne možemo reći”, kazao je crnogorski ministar.

Iz crnogorskog parlamenta su naveli da je sajbernapad na serversku infrastrukturu skupštine detektovan 20. avgusta 2022 godine u 00.52 i da se podaci do kojih je grupa navodno došla svakako objavljuju na sajtu skupštine.

“Sistem je u punom kapacitetu uspostavljen u nedjelju u 21. avgusta u 23.58. Informacioni sistem skupštine nije pretrpio štetu na podacima izuzev nedostupnosti pojedinih servisa periodu od 20. do 21. avgusta”, navodi se iz parlamenta.

Dodaju da se sajber aktivnosti, kojima je u ovom trenutku izložena skupštinska IT infrastruktura, uz pojačani nadzor, uspješno neutrališu.