15.07.2024.
HomeSvijetEU ukida vizne olakšice za Ruse

EU ukida vizne olakšice za Ruse

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) složili su se da suspenduju sporazum iz 2007. godine s Rusijom o viznim olakšicama koji Rusima olakšava dobivanje turističkih viza, a zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

To je u srijedu 31. avgusta objavio šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell).

Ovaj potez je napravljen kako bi se spriječilo “kupovanje viza” ruskih aplikanata koji traže lakši ulazak u EU kroz države članice s blažim pravilima, rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku na konferenciji za novinare u Pragu.

Odluka dolazi nakon sedmica pritisaka u zemljama EU koje graniče s Rusijom u vezi sa ruskim državljanima koji putuju u blok sa schengenskim vizama koje su izdale neke države članice EU.

Borrell je odluku, koja potpuno nije u skladu s potpunom zabranom izdavanja viza koju su tražile neke zemlje, objavio 31. avgusta nakon drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u glavnom gradu Češke.

Borelj se pred sastanak založio da se umjesto potpunog ukidanja viza turistima iz Rusije svede na desetinu broj odobrenih viza, kako je uradila Finska.

“Nadam se da će sličnu odluku donijeti i EU. Finska je svela broj viza za ruske turiste i mi predlažemo da sličan korak preduzme i cijela Unija. Ukrajinci stradaju, ne bi trebalo da se nastavlja normalan turizam”, kazao je Borelj novinarima pred drugi dan neformalnog sastanaka ministara vanjskih poslova članica Evropske unije (EU) u Pragu.

Pitanje ograničavanja viza za Ruse posljednjih se dana zahuktalo među nekim zemljama EU-a, no dogovor mora postići svih 27 članica bloka kako bi to postalo nova sankcija protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Zemlje koje graniče s Rusijom – baltičke države, Poljska i Finska – predvode inicijativu za restriktivnije zabrane izdavanja viza za ruske turiste. Kako je EU zabranila avionski saobraćaj na letovima iz Rusije, većina putnika koristi svoje kopnene granice za putovanje u druge zemlje EU.

“Moramo učiniti sve kako bismo izvršili pritisak na rusko društvo jer bi nepoduzimanje tako snažne mjere bio kompromis sa zlom”, rekao je estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 30. avgusta.

Sporazum o vizama iz 2007. kojim se Rusima olakšavaju zahtjevi za ulazak u EU djelimično je suspendovan krajem februara, ciljajući na ljude bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, poput ruskih službenih delegacija i vlasnika diplomatskih pasoša.

Međutim, ostavio je takozvane “obične Ruse” da i dalje uživaju vizne olakšice EU, poput smanjenog vremena čekanja i troškova te potrebe za predočenjem manje dokumenata prilikom podnošenja zahtjeva.

Njemačka i Francuska predvodile su drugu stranu rasprave, rekavši da bi ograničavanje viza za Ruse bilo kontraproduktivno jer se EU pokušava boriti za “srca i umove” onih Rusa koji ne podržavaju agresiju Moskve na Ukrajinu.

Kijev je pozvao blok da zabrani izdavanje viza svim Rusima osim političkim disidentima.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u intervjuu za RSE 30. avgusta da je “nazvati ovaj rat ‘Putinovim problemom’, a ne problemom ruskog društva koje većinom podržava svog predsjednika, samozavaravanje”.

Svih 27 članica EU mora se složiti s bilo kojom mjerom koja bi ograničila izdavanje viza u cijelom bloku.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti