20.07.2024.
HomeSvijetRusi su dosad zasuli Ukrajinu sa 7 milijuna granata, skladišta se rapidno...

Rusi su dosad zasuli Ukrajinu sa 7 milijuna granata, skladišta se rapidno prazne, a rješenja – nema

Jedan od rijetkih preostalih ruskih nezavisnih medija, The Insider, izvještava da će Rusija iscrpiti zalihu svojih navođenih projektila, topničkih granata i oklopnih vozila i to do kraja ove godine ako se ovakav intenzitet rata nastavi. Tvrde da je invazija dovela do “velikog rasipanja” oružja i vojne opreme. Pritom stanje ruskog vojnog zrakoplovstva onemogućava zračnu vojnu kampanju punog razmjera.

Zbog zapadnih sankcija Rusija nije u mogućnosti nastaviti industrijsku proizvodnju u jednakom obimu i tako eventualno obnoviti zalihe koje se rapidno troše. Postoji uobičajena percepcija među vojnim analitičarima ali i zabrinutim građanima da je Rusija naslijedila golemu zalihu topničke opreme od Sovjetskog Saveza. I to je točno. Problem je u tome što ista nije bila predviđena za dugo skladištenje. Još se u ljeto, 2002. godine, tijekom drugog čečenskog rata ruska vojska suočila s nedostatkom granata od 122 mm i 152 mm. Arsenal je temeljito pražnjen ne samo u dvama čečenskim ratovima i u Gruziji nego i vojnom kampanjom u Ukrajini tijekom 2014. i 2015. godine, a vjerojatno još više u Siriji.

Istodobno, treba imati na umu da je stopa potrošnje granata tijekom dva čečenska rata bila višestruko niža nego tijekom rata u Ukrajini gdje stopa potrošnje doseže 40 do 60 tisuća svih vrsta granata dnevno, a onda za vrijeme “zatišja” pada na dvadesetak tisuća ispaljenih jedinica.

Cijeli ruski vojni sektor u ozbiljnim je problemima

Kao rezultat toga, ispada da je Rusija tijekom šest mjeseci agresije na Ukrajinu trebala potrošiti najmanje 7 milijuna granata, ne računajući pritom gubitke frontalnih skladišta koje su napadale ukrajinske snage. Drugim riječima, ako intenzitet rata ostane na sadašnjoj razini, Moskva će se suočiti s opipljivim nedostatkom granata do kraja 2022. godine i morat će štedjeti streljivo.

Osim granata, tu je i problem istrošenosti cijevi. Dok vodilice na višecijevnim raketnim sustavima imaju dug životni vijek ako se pravilno održavaju, cijevi puščanih topova, kao i tenkovskih, troše se puno brže. Čak i ako pretpostavimo da ruski vojnici ne zanemaruju procedure održavanja cijevi i drugih mehanizama oružja, skora istrošenost topništva dovest će do drastičnog smanjenja njegove učinkovitosti, piše Jutarnji list.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti