18.05.2024.
HomeNovostiKO SDP protiv smanjenja plaća u obrazovanju: Dok se Novalić razbacuje našim...

KO SDP protiv smanjenja plaća u obrazovanju: Dok se Novalić razbacuje našim novcem, Tulumović bi smanjivao plaće…

U KO SDP TK zaprepašteni su  najavom mogućeg smanjenja plaća radnicima u obrazovanju dok se Vlada Fadila Novalića raznim ‘kriminalnim’ aktivnostima i bez ikakvih kriterija ‘razbacuje’ našim novcima. Upućujuju apel Vladi Tuzlanskog kantona da odustane od te namjere i upozoraavaju da bi negativne posljedice takve odluke bile nesagledive.

Postoji toliko mnogo rashoda koji se mogu srezati prije plaća radnika, mišljenja su u ovoj stranci.

˝Treba li naglašavati da su naši nastavnici i profesori već godinama sa plaćama tek malo većim od prosječne plaće? Uprkos tome su, uz zadivljujuće napore i bez ikakve prethodne pripreme, preko noći prešli na sistem poučavanja na daljinu koji, kao jedan od oblika borbe protiv pandemije, za društvo ima nemjerljiv značaj. I oni su heroji ovog vremena.Umjesto da samo donese Odluku o nastavi na daljinu i prebaci odgovornost na nastavnike i profesore, tražimo od Vlade preuzimanje odgovornosti za očuvanje obrazovnog sistema u Tuzlanskom kantonu˝, saopšteno je iz KO SDP TK.

Osim što se bavi razmatranjem smanjenja plaća radnika u obrazovanju, iz SDP-a predlažu ministarstvu i Vladi da se bavi onim što se od njih u ovom trenutku i očekuje i to pored ostaloga da:

– Donese Odluku o datumu završetka školske 2019/20.  godine u vanrednim okolnostima

(već sada je izvjesno da se školska godina neće moći okončati na način i u vremenu predviđenom Zakonom)

– Donese odluke koje će omogućiti svim učenicima uspješan završetak ove školske godine i njihov upis u narednu školsku 2020/21 godinu.

– Donese Odluku o ukidanju obaveze polaganja eksterne mature za osnovnu i srednju školu u školskoj 2019/2020 godini.

(ovim načinom bi našu djecu zaštitili od negativnih posljedica koje je izazvao prekid njihovog redovnog obrazovanja, kao i veliki broj djece koji nisu imali mogućnost pristupa nastavi na daljinu).

– Osmisliti načine nadoknade propuštene praktične nastave u narednoj školskoj 2020/21. godini koja nije mogla biti obuhvaćena nastavom na daljinu u tehničkim i srednjim stručnim školama.

(ovaj vid nastave je, u ovim školama, presudan za kvalitetno obrazovanje).

– Utvrditi način i procedure elektronskog apliciranja pri upisu učenika u srednje škole za školsku 2020/21. godinu.

– Uz konsultaciju sa Univerzitetom i  fakultetima kao i  epidemiolozima, donese Odluku o mogućim redovnim i vanrednim rokovima kao i načinu polaganja ispita, bez ugrožavanja zdravlja kako studenata tako i njihovih profesora

(ovom odlukom bi trebalo pomoći studentima na najbolji način da nastavak njihovog obrazovanja pretrpi najmanju moguću štetu).

U ovoj stranci smatraju da se pri donošenju Odluka vezanih za obrazovanje nikako ne smije isključiti Skupština Tuzlanskog kantona, niti zanemariti mišljenje i stavovi radnika u obrazovanju.

Savjet za obrazovanje SDP-a Tuzlanskog kantona poziva učenike i nastavnike da poštuju sve odluke o sprječavanju pandemije, da se posvete radu i učenju jer nam samo dobro obrazovanje može donijeti napredak cijelog društva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti