Ko je organizirao prostituciju u Čeliću?

0

Tuzlansko tužilaštvo je od Kantonalnog suda u Tuzli zatražilo određivanje pritvora za Dževada Salkića (55) i Suvada Kozarevića (39), obojica iz Čelića, koji se terete da su kao saučesnici počinili produženo krivično djelo trgovina ljudima u vezi sa seksualnim iskorištvanjem više djevojaka, među kojima su i dvije maloljetne osobe.
Salkić, kao vlasnik ugostiteljskog objekta na području Čelića, se tereti da je tokom 2016, 2019. i do marta 2020. godine, vrbovao i zaposlio dvije maloljetne djevojke, kao i veći broj punoljetnih žena, obmanjujući ih da će raditi samo kao konobarice, te je iskorištavajući njihov težak materijalni položaj i druge okolnosti, uz upotrebu prijetnji i sile, navodio dvije maloljetnice i druge
djevojke da imaju seksualne odnose sa gostima u samom objektu ili na drugim lokacijama.

– Pri tome ih je zastrašivao, često im ograničavajući slobodu kretanja, a i sam ih seksualno iskorištavao. Suvad Kozarević je osumnjičen da je kao šef osoblja u Salkićevom objektu postupao po njegovim uputama, te je također silom, prijetnjama i ucjenama navodio djevojke da pružaju seksualne usluge većem broju gostiju a i sam ih pokušavao seksualno iskorištavati, navodi se u prijedlogu Tužilaštva TK-a upućenom Sudu.

Hapšenju i pretresima je prethodila višemjesečna istraga, a nakon kriminalističke obrade osumnjičeni su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i materijalne dokaze jučer predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.