05.03.2024.
HomeNovostiPet godina robije za nesavjesnog tužioca Božu Mihajlovića

Pet godina robije za nesavjesnog tužioca Božu Mihajlovića

Državni tužilac Božo Mihajlović osuđen je na pet godina zatvora zbog produženog krivičnog djela – nesavjestan rad u službi. Sutkinja Suda BiH Amela Huskić prihvatila je svih deset tačaka optužnice Tužilaštva BiH, te je osudila suspendiranog Mihajlovića zbog nestanka više stotina hiljada maraka novca koji je bio u sefovima državnog tužilaštva, a koji je prethodno oduzimam u krivičnim istragama.

Jedan od predmeta iz kojih je nestao novac je – predmet protiv Saše Milakovića, člana Zemunskog klana protiv kojeg je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu nakon što je u javnost plasirao priču o nestanku novca. Istovremeno, predmet protiv Mihajloviceve daktilografkinja Sedine Beridan Zuhrić predmet je spušten na entitetski nivo.

Daktilografkinja uzela novac

Optužnica protiv Mihajlovića je potvrđena 2. jula 2018. godine, a četiri mjeseca kasnije on je odbio da se izjasni o krivici, nakon čega je Sud konstatovao da negira krivnju.

Optužba je saslušala više od 40 svjedoka, među kojima su državni tužioci Oleg Čavka, Dubravko Čampara, Diana Kajmaković i Mirza Hukeljić.

Ranije je u završnoj riječi Tužilaštvo ocijenilo da je dokazalo da je Mihajlović propustio da vrši nadzor nad radom svoje daktilografkinje, koja je, prema navodima Tužilaštva, otuđila 225.762 KM – novac koji je bio privremeno oduzet u više predmeta.

Advokat Mihajlovića Vlado Adamović u završnoj riječi je kazao da postoji više pravnih stvari zbog kojih se u ovom predmetu ne može donijeti osuđujuća presuda.

Prema njegovim riječima, strašna je greška napravljena razdvajanjem optuženih, jer su njihove radnje u uzročno-posljedičnoj vezi.

Podsjetimo, predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja prebačen je u Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Član prvog tima

Mihajlović je jedan od prva četiri tužioca koji su izabrani u Tužilaštvo BiH odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u januaru 2003. godine, a za rukovodioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju imenovan je u martu 2010. godine, a od 2012. godine bio je zamjenik glavnog tužioca. Na ovim funkcijama je ostao sve do početka marta 2017. godine kada podnosi ostavku na mjesto rukovodioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

VSTV BiH je martu 2017. godine prihvatio zahtjev Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH i Mihajlovića privremeno suspendovao s funkcija zamjenika glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH zbog istrage koja se vodila protiv njega.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti